Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan ve hem doğa hem tarih açısından eşine az rastlanır bir miras barındıran Bargilya Tuzla Sulak Alanı diğer bir adıyla ‘Ege’nin Tuz Gölü’ bir yandan koruma altına alınırken diğer yandan çevresine yapılması planlanan dev beton projelerine kurban edilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ‘ulusal öneme haiz sulak alan’ olarak tanımlanan ve 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ ilan edilen bölgenin hemen yanında, binlerce konut, otel ve golf sahasından oluşacak ‘Turizm Kenti’ projesine onay verilmesi, kamuoyunda büyük tepki topladı. Koruma altındaki Bargilya Tuzla Sulak Alanı sınırına yapılmak istenen dev turizm projeleri için verilen onay kararlarına karşı sürdürülen hukuk mücadelesi ise en yüksek yargı merciine taşındı. Hayata geçirilmeye çalışılan Vitapark Golf Resort projesi ile Ağaoğlu ve Net Holding’in binlerce konut, otel ve golf sahasından oluşan ‘Turizm Kenti’ projesiyle ilgili hukuki süreç, artık Anayasa Mahkemesi’nin önünde. Bölge halkı ve çevreciler, 2 Haziran 2021’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeye verdiği ‘ÇED Olumlu Kararı’na karşı dava açmış ve mahkemelerce iki kez iptal kararı çıkmıştı. Ancak şirketler ve kamu otoriteleri, bu kararları aşmak için yeniden girişimlerde bulunarak projeleri sürdürmeye çalışıyor.
‘BU ALANI YOK EDECEK HİÇBİR YATIRIM MEŞRU OLAMAZ’
Bargilya Tuzla Sulak Alanı hem doğal sit hem arkeolojik sit alanı statüsüne sahip ve ulusal öneme haiz bir sulak alan olarak tescillenmiş durumda. Bir yandan Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü resmi sayfasında bölgeyle ilgili, ‘Muğla Metruk Tuzlası ulusal öneme haiz sulak alan’ ifadesine yer verirken doğa mirasının yanına yapılacak olan bu projeye ilişkin ‘rant uğruna doğa talan mı edilecek?’ yorumları geldi. Yaşam alanlarına sahip çıkan bölge halkı, KARAR’a yaptığı açıklamada, “Ülkemizde canlılığını sürdüren son lagünlerden biri olan Milas-Bargilya Tuzlası, onlarca kuş türünün göç yolu üzerinde konakladığı, yüzlercesininse kalıcı olarak yaşadığı bir doğal hazine. Bu çeşitlilik, doğanın bir mucizesi ve korunmaya muhtaç. Bu alanı yok edecek hiçbir yatırım meşru olamaz” diyerek tepkilerini dile getirdi.
Proje alanı, Metruk tuzlası ve Sırtlandağı Halepçamı Tabiatı Koruma Alanını gösteren uydu görüntüsü
İKİ GOLF SAHASI, 154 VİLLA VE SOSYAL TESİSLER
Projede; 160 konut, 154 villa, 165 odalı otel, 2 golf sahası, ticari ve sosyal tesislerin yer alması planlanıyor. Yaklaşık 2 milyon metrekarelik bu alanda 20 yıldır süren mücadele şimdi Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. TMMOB Mimarlar Odası, Milas Belediyesi ve çevreci dernekler öncülüğünde, 16 Mart 2025’te yapılan başvuru, 28 Mart’ta Anayasa Mahkemesi tarafından incelemeye alındı. 4167 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla 2021’de “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilen bölge, Ramsar ve Bern Sözleşmeleri kapsamında da koruma altına alınmıştı.