Filistin Eylem Komitesi’nin, İsrail’e silah satan şirketlerin katıldığı IDEF 2025 Savunma Sanayii Fuarı’nı protesto etmek üzere yaptığı çağrı sonrası gerçekleşen eyleme katılan iki eylemci gözaltına alındı. Protestocular evlerinden alınarak Vatan Emniyete götürüldü.
Avukatlarının verdiği bilgiye göre, gözaltıların devam etmesi bekleniyor; en az 3-4 kişinin daha ev baskınlarıyla gözaltına alınabileceği ifade edildi.
İstanbul Valiliği’nin aldığı yasak kararıyla fuar alanına ulaşımı engelleyen metro durdurma hamlesi sonrası eylemciler, Yenibosna’da toplanmak istemişti. Ancak buradaki buluşma da polis müdahalesiyle karşılaştı. Emniyet güçleri, Bakırköy Kaymakamlığı tarafından 6 günlük bir yasak kararı alındığını öne sürerek eylemcilerin dağılmasını talep etti. Komite üyeleri ise yasağın kamuoyuna açık bir biçimde ilan edilmediğini ve herhangi bir metnin kaymakamlık sitesinde yer almadığını belirtti.
NE OLMUŞTU?
Filistin Eylem Komitesi, İsrail’e silah satan şirketlerin katıldığı IDEF 2025 Savunma Sanayii Fuarı’nı protesto etti. Metro seferlerinin durdurulmasıyla engellenen eylem öncesi Komite, Türkiye’yi İsrail’e askeri ambargo uygulamaya çağırdı.
Türkiye’nin ev sahipliğinde bu yıl 17’ncisi düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), Filistin’e destek veren yapıların sert tepkisiyle karşılaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı fuar, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı destekleriyle Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı koordinasyonunda gerçekleşiyor.
Filistin Eylem Komitesi, IDEF 2025’e katılan ve İsrail’e silah tedarik ettiği bilinen savunma şirketlerine dikkat çekerek kamuoyunu protestoya çağırmıştı. Bu çağrının ardından İstanbul Valiliği, sabah saatlerinde yaptığı duyuruyla Yenikapı – Atatürk Havalimanı Metro Hattı’nın Dünya Ticaret Merkezi (DTM) ve Atatürk Havalimanı istasyonlarının saat 10.00 itibarıyla ikinci bir duyuruya kadar kapatıldığını bildirmişti. Metro İstanbul tarafından yapılan açıklama ise “güvenlik gerekçesiyle” yapıldığı belirtilmişti.
Komite, fuar alanına doğrudan ulaşımı engelleyen bu adımın ardından yeni bir buluşma noktası olarak Yenibosna metro istasyonu için çağrıda bulunmuş, ancak buraya da Emniyet güçlerinin müdahalesi gelmişti. Ardından, Yenibosna-Atatürk Havalimanı istasyonları arasında İETT otobüsleriyle yapılan ring seferi de iptal edilmişti.
Komite açıklamasında, “İsrail’i silahlandıran şirketler İstanbul’da!” denilerek, etkinliğe katılan firmaların Filistin’de süregelen işgalin ve saldırıların suç ortakları olduğu vurgulanmış, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bu şirketleri programdan çıkarmaya, hükümete ise İsrail’e karşı askeri ambargo uygulamaya çağrı yapılmıştı.