2025-2026 akademik yılı öncesinde vakıf üniversiteleri eğitim ücretlerini güncelledi. Açıklanan rakamlar, özellikle tıp, diş hekimliği ve mühendislik gibi bölümlerde astronomik artışları ortaya koydu. Tıp fakültesi ücretleri birçok üniversitede 1 milyon lirayı aşarken, bazı kurumlarda 1,5 milyon liraya yaklaştı.
BİLKENT’TE YILLIK ÜCRET 950 BİN LİRAYA ÇIKTI
Bilkent Üniversitesi, geçtiğimiz yıl tüm bölümlerde 620 bin lira olan yıllık eğitim ücretini bu yıl yüzde 53 oranında artırarak 950 bin liraya yükseltti. Artış oranları, diğer vakıf üniversitelerinde de benzer seyir izledi.
TOBB ETÜ’DE TIPTA YÜZDE 55 ZAM
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ), tıp fakültesi ücretini geçen yıla kıyasla yüzde 55 artırarak 1 milyon 302 bin liraya çıkardı. Üniversitenin diğer lisans programlarında da ücretler 600 bin liradan 930 bin liraya yükseldi.
BAŞKENT VE ACIBADEM’DE TIP EĞİTİMİ 1,5 MİLYON SINIRINDA
Başkent Üniversitesi, tıp ve diş hekimliği fakültelerinde yüzde 80’i aşan artışla eğitim ücretini 1 milyon 480 bin liraya çıkardı. Acıbadem Üniversitesi’nde ise yüzde 50 burslu okutulan tıp eğitiminin bedeli 750 bin liradan 1 milyon 175 bin liraya yükseldi. Eczacılık bölümünün ücreti de 975 bin lira oldu.
HUKUK VE MÜHENDİSLİKTE SERT ARTIŞLAR
Antalya Bilim Üniversitesi, hukuk fakültesi ücretini yüzde 81 zamla 688 bin 800 liraya çıkardı. Çankaya Üniversitesi ise tüm bölümlerde eğitim ücretini yüzde 69 artırarak 990 bin liraya ulaştırdı.
TED Üniversitesi’nde İngilizce öğretmenliği bölümü 820 bin liraya yükselirken, psikoloji ve mühendislik programları 920 bin liraya çıktı. MEF Üniversitesi’nde bazı mühendislik bölümleri yüzde 79 zamla 1 milyon lira barajını aştı.
LOKMAN HEKİM VE İZMİR TINAZTEPE’DE DE 1 MİLYONUN ÜSTÜNDE
Lokman Hekim Üniversitesi, tıp, diş hekimliği ve eczacılık programlarına yaklaşık yüzde 46 oranında zam yaparak, tıp fakültesi ücretini 874 bin 800 liraya çıkardı. İzmir Tınaztepe Üniversitesi'nde ise tıp ve diş hekimliği bölümleri 1 milyon lira sınırını aştı.
EĞİTİME ERİŞİM TARTIŞMASI BÜYÜYOR
Vakıf üniversitelerinde açıklanan yeni ücretler, yükseköğretime erişimin ekonomik açıdan daha da zorlaştığı yönünde eleştirileri beraberinde getirdi. Yüksek enflasyonun ve döviz kurlarındaki hareketliliğin etkisiyle maliyetlerin arttığını belirten üniversiteler, buna rağmen kamuoyunda artan ücretlere dair endişelere yanıt vermek durumunda kalıyor.