Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP’nin “İBB’ye yönelik yargılamalar TRT’de canlı yayınlansın” talebine MHP lideri Devlet Bahçeli'nin destek vermesi üzerine konuşan Tunç, konunun yasal boyutuna dikkat çekti.
“Görüş birliği olursa, mevzuat değişirse TBMM'nin takdirindedir. Ama bu arada Sayın Bahçeli'nin hassasiyeti 'Kamuoyu ak koyun kara koyun ne görsün. Bu kişilerin hangi suçları işlediğini veya işlemediği görsün' noktasında” dedi.
“BU GÜZEL BİR DÜŞÜNCE”
Bakan Tunç, yargı süreçlerinin daha hızlı ve etkin işlemesi gerektiğini vurguladı. Soruşturmaların hızlı sonuçlanması ve yargılamaların gecikmeden tamamlanmasının kamuoyunun beklentisi olduğunu belirten Tunç, Cumhuriyet başsavcılıklarının bu konuda yoğun mesai yürüttüğünü söyledi.
“Sayın, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin dünkü grup konuşmasında ifade ettiği hususlar çok önemli konular” diyen Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle süreçlerin daha hızlı yürütülmesi, yargının ve savcılarımızın, hâkimlerimizin bu konuda daha hassas davranarak daha çabuk sonuca ulaşması bakımından hepimiz aynı düşüncedeyiz.”
CANLI YAYIN İÇİN YASAL ENGEL VAR
Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki ilgili maddelere dikkat çeken Tunç, 182. maddenin duruşmaların aleniyetini düzenlediğini, ancak 183. madde uyarınca fotoğraf çekmenin ve canlı yayın yapmanın yasak olduğunu belirtti.
“Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 183. maddesi, duruşmalarda fotoğraf dahi çekilemeyeceğine amirdir. Ama burada Sayın Bahçeli'nin hassasiyeti şu: Kamuoyu tüm çıplaklığıyla her şeyi görsün. Akkoyun, karakoyun görünsün. Delillerin ne olduğunu görsün, suçlamaların ne olduğunu görsün ve bu kişilerin hangi suçları işlediğini ya da işlemediğini kamuoyu tüm şeffaflığıyla görsün. Bu çok önemli, güzel bir düşünce.”
“MECLİS İSTERSE CANLI YAYIN MÜMKÜN OLABİLİR”
Mevzuat değişikliği olması halinde canlı yayınların mümkün hale gelebileceğini belirten Tunç, son sözü Meclis’in söyleyeceğini ifade etti:
“Eğer bu konuda bir görüş birliği olursa, bu mevzuat değişikliği sağlanabilirse Meclis'in takdirindedir bu. Türkiye Büyük Millet Meclisi duruşmaların, aleniliği kapsamında canlı yayınlamayı uygun görürse bu konu tabii tamamen Meclis'in takdirinde.”