MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/9038_almanya-basbakani-merz-den-tartisma-yaratacak-sozl

DÜNYA

Tümü

Almanya Başbakanı Merz'den tartışma yaratacak sözler: Pis işlerimizi İsrail hallediyor

(1 Gün, 3 Saat önce) 54 İzlenme 0 Yorum
G7 Zirvesi'nde konuşan Almanya Başbakanı Merz, İran’ı "terör rejimi" olarak nitelendirerek, İsrail’in nükleer tesislere yönelik saldırılarını savundu. “İsrail hepimiz adına kirli işi üstlendi” diyen Merz, Tahran yönetiminin müzakerelere dönmemesi halinde askeri müdahalenin kaçınılmaz olacağını belirtti.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Kanada’nın Kananaskis kentinde düzenlenen G7 Zirvesi kapsamında İran-İsrail gerilimine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İran’ı "terör rejimi" olarak nitelendiren Merz, İsrail’in İran’a yönelik müdahalelerini ise destekleyerek, "Batı adına kirli işi üstleniyorlar" ifadesini kullandı.

Alman kamu yayıncısı ZDF’e verdiği röportajda konuşan Merz, Tahran yönetimini “hem içeride hem dışarıda terör yayan bir rejim” olarak tanımlayarak, bu rejimin sona ermesinin dünya barışı için olumlu olacağını söyledi. “İsrail’in nükleer tesislere yönelik operasyonları bu süreci hızlandırabilir” diyen Merz, İran’ın desteklediği Hamas ve Hizbullah gibi örgütlerin Ortadoğu’da yıkım ve istikrarsızlık yarattığını belirtti.

Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği saldırıya da değinen Merz, “Bu çapta bir saldırının Tahran’ın bilgisi ve desteği olmadan gerçekleşmiş olması mümkün değil” dedi.

“DİPLOMASİ HÂLÂ MÜMKÜN AMA KARAR TAHRAN’IN”

Merz, buna karşın İran’daki rejim içinde hâlâ diplomasiye açık aktörlerin var olabileceğine dikkat çekerek, “Hâlâ müzakere masasına dönülebilecek bir yol var. Bu teklifimiz geçerliliğini koruyor” ifadelerini kullandı. Ancak bu sürecin devamının İran’ın atacağı adımlara bağlı olduğunu vurgulayan Almanya Başbakanı, “Eğer diplomasiye kapalı kalırlarsa, İsrail süreci tamamlayacaktır” uyarısında bulundu.

“İSRAİL’E SAYGI DUYUYORUM”

İsrail’in İran’a karşı attığı adımlara destek veren Merz, ülkesinin ve Batı’nın da dolaylı olarak bu süreçten etkilendiğini kaydetti. “İsrail hepimiz adına bu kirli işi üstlenmiş durumda. Bunu yapacak cesareti gösterdikleri için İsrail ordusuna ve yönetimine saygı duyuyorum” dedi. Merz, İran’ın nükleer faaliyetlerinin oluşturduğu tehdide dikkat çekerek, “Aksi takdirde bu rejimin terörünü aylarca, belki yıllarca daha yaşamak zorunda kalabilirdik” ifadelerini kullandı.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.