MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/8738_egitimde-hayalet-sinif-krizi-okula-gelmeyen-ogrenc

GÜNDEM

Tümü

Eğitimde 'hayalet sınıf' krizi: Okula gelmeyen öğrenciler not garantisiyle mezun ediliyor

(7 Saat, 26 Dakika önce) 85 İzlenme 0 Yorum
Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okullarda yaptığı denetimlerde “hayalet sınıf” ve usulsüz not skandalları gün yüzüne çıktı. 403 öğrencinin diploması iptal edilirken, 398 öğrenci bir önceki sınıfa çekildi; mevzuata aykırı işlem yapan 6 okulun ise ruhsatı iptal edildi. Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş, not enflasyonunun ardında özel okul ve özel üniversite bağlantılarının olabileceğine dikkat çekti ve not sisteminin daha sıkı denetlenmesi çağrısında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel öğretim kurumlarına yönelik gerçekleştirdiği kapsamlı denetimlerde eğitimdeki denetimsizliğin yol açtığı ciddi ihlalleri gün yüzüne çıkardı. Usulsüz not girişleri, hayali devamlılık belgeleri ve “hayalet sınıflar” gibi uygulamaların tespit edildiği denetimlerin ardından, 403 öğrencinin diplomaları iptal edildi; 398 öğrenci ise usulsüz şekilde sınıf geçtiği gerekçesiyle bir önceki sınıf düzeyine alındı. Mevzuata aykırı işlem yaptığı belirlenen altı özel okulun ise çalışma ruhsatı iptal edildi.

 

“HAYALET SINIFLAR” VE ŞİŞİRİLMİŞ BAŞARILAR

Denetim raporlarına göre bazı özel okullarda, okula neredeyse hiç uğramayan öğrencilere düzenli devam ediyor gibi işlem yapıldığı, sınavlara girmeyen öğrencilere gerçek dışı notlar verildiği belirlendi. Eğitim dışı şekilde oluşturulan bu "hayalet sınıflarda" yer alan öğrenciler arasında hem akademik olarak yetersiz ancak maddi durumu güçlü bireyler hem de üniversite sınavlarına dış destekle hazırlanan “vitrin öğrenciler” yer alıyor.

AKADEMİDEN UYARI: “NOT YETKİSİ DENETLENMELİ”

European Journal of Education’da yayımlanan “Şişirilmiş Notlar ve Not Enflasyonu” başlıklı akademik makalenin yazarı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş, Türkiye gazetesine yaptığı açıklamada MEB’in denetim hamlesini “değerli ve gerekli” olarak nitelendirdi.

Kızıltaş, bu tarz suiistimallerin sadece diploma teminiyle sınırlı kalmadığını, üniversite yerleştirme süreçlerine de yansıdığını belirterek şunları söyledi:

“Bazı özel okullar, akademik olarak başarılı öğrencileri dershane bağlantıları üzerinden yönlendirerek notlarını yüksek gösteriyor. Bu öğrencilerin yüksek puanlı üniversitelere yerleşmesi, okulun reklamına katkı sağlıyor. Öte yandan hiç okula uğramayan, ancak parasıyla diploma alan öğrenciler de bu sistemin mağduru değil, yararlanıcısı oluyor.”

“VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE DE UZANAN BİR AĞ”

Not sisteminin daha sıkı denetlenmesi gerektiğine işaret eden Kızıltaş, okul yöneticilerinin e-Okul üzerinden notları değiştirme yetkisinin kısıtlanmasını önerdi. Ayrıca, usulsüzlüklerin sadece özel okullarla sınırlı olmadığını, bazı özel üniversitelerde de benzer uygulamaların olduğunu savundu:

“Bu sistemin üniversite ayağı da var. Bazı vakıf üniversitelerinde not manipülasyonu ya da kayıt dışı işlemler çok ciddi boyutlara ulaştı. Bu alan da mutlaka mercek altına alınmalı.”

SÜREÇ DEVAM EDECEK

MEB yetkilileri, özel okullara yönelik denetim süreçlerinin genişletilerek sürdürüleceğini, eğitimde güven ve standartların korunması için idari ve hukuki tedbirlerin titizlikle uygulanacağını belirtti.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.