MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/8658_turkiye-raportoru-acik-konustu-vize-sorunu-cift-ta

GÜNDEM

Tümü

Türkiye raportörü açık konuştu: ​​​​​​​Vize sorunu çift taraflı

(5 Saat, 56 Dakika önce) 68 İzlenme 0 Yorum
Son dönemde Türk vatandaşlarının Schengen mağduriyeti çileye dönüşürken Avrupa Parlamentosu 'Sorun çift taraflı' dedi. Türkiye Raportörü Amor, Brüksel'i hantallıkla suçladı. 'Türk öğrencilerin burs alıp vize alamaması çok sinir bozucu, isyan etmekte haklılar' dedi. Ankara'ya ise 'Teknik konuları bile çözmeye yanaşmıyor' eleştirisi yaptı.

2024'TE BAŞVURULARIN YÜZDE 21’İ REDDEDİLDİ

Türk vatandaşlarının Schengen başvuruları son yıllarda eziyete dönüştü. Schengen istatistiklerine göre 2022'de Türkiye'den yapılan başvuruların yüzde 15,7'si reddedilirken bu oran 2023'te yüzde 16'ya çıktı. 2024'te ise 6 puan birden yükseldi. 1 milyon 55 bin 885 başvurunun yüzde 21,7'si reddedildi. Öğrencileri, iş insanlarını, akademisyenleri ciddi şekilde mağdur eden duruma dikkat çeken AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, tablonun sinir bozucu hale geldiğini belirtip hem Ankara'yı hem de Brüksel'i suçladı.

TÜRKLER SORUNA İSYAN ETMEKTE HAKLILAR

Türk vatandaşlarının vize konusunda Avrupa’nın tutumuna isyan etmekte haklı olduğunu söyleyen Amor, Schengen için 72 kriterden 66’sını yerine getiren Türkiye’nin ise 'veri koruma' gibi teknik düzenlemeleri de içeren 6 kriteri yerine getirmediğini söyledi. ‘Bunlar için Meclis'te yasa teklifi bile yok' diyen Raportör, özellikle terörle mücadele yasasında değişiklik talebine direnen Ankara’yı çözüm süreci üzerinden eleştirdi: Artık PKK gibi bir tehdit yoksa, bu yasa diğer kesimleri bastırmak için de kullanılmamalı.

AP TÜRKİYE RAPORTÖRÜNDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA : TÜRKİYE’YE VİZE KISITLAMASI SİNİR BOZUCU

AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki vize krizine ilişkin “Türk öğrencilerin burs alıp vize alamaması çok sinir bozucu” dedi. Sorunun çift taraflı olduğuna dikkat çeken Amor, Türkiye’nin yasa teklifi bile hazırlamadığını söylerken, Brüksel’i tembellikle suçladı.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Amor, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki vize krizine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Amor, tablonun sinir bozucu hale geldiğini belirtip hem Ankara’yı hem de Brüksel’i suçladı. Euronews Türkçe’nin haberine göre, son yıllarda öğrenciler, sanatçılar, iş insanları ve sporcuların dahi vize almakta zorlanmasına ilişkin konuşan Amor “Biz üye ülkelere, iş insanları, öğrenciler, aileler için bu konuyu kolaylaştırmaları yönünde baskı yapıyoruz. Türk öğrencilerin burs alıp vize alamaması çok sinir bozucu. Erasmus öğrencilerine vize verilmesi ulusal bir yetki olduğu için bunun üye devletler tarafından yapılması gerekiyor. Türk toplumu bu durumdan rahatsız olmakta haklı. İdaremizin vizeleri kolaylaştırma konusundaki tembelliği, sert bir şekilde eleştirmemiz gereken bir şey olduğu konusunda Türk vatandaşlarının haklı olduğunu biliyoruz” dedi.

Vize kolaylığı konusunda AB ülkelerine iyileştirme çalışması yapmaları konusunda çağrısını yineleyen Amor “Vize kolaylaştırması başka bir konu. Ben ve Avrupa Parlamentosu yıllardır vize kolaylığı için uğraşıyoruz. Asıl soru; Türkiye neden 6 kriteri yerine getiremiyor? Meclis’te bu kriterleri yerine getirmek için bir yasa teklifi bile yok. Terörle mücadele yasası, veri koruma gibi teknik konular...” diye konuştu. Türkiye’nin vize serbestisini elde etmek için karşılaması gereken son altı kriterden biri de terörle mücadele yasasında değişiklik. PKK’nın silah bırakması konusunun bu kriter çerçevesinde, vize serbestisi sürecinin yeniden başlaması için ilk adım olup olamayacağına dair ise Amor “Terörle mücadele yasası PKK’yı hedef alıyor ama toplumda her kesimin üzerine kullanılabiliyor. PKK’nın silah bırakma kararını olumlu görüyorum. Ancak bu yasa öğrenciler, belediye başkanları, gazeteciler gibi birçok kesime karşı kullanılıyor” ifadelerini kullandı. Amor kayyum atamalarını da ‘gülünç’ olarak niteledi.

2024’TE BAŞVURULARIN YÜZDE 21’İNE RED

Türk vatandaşlarının Schengen başvuruları son yıllarda eziyete dönüştü. Schengen istatistiklerine göre 2022’de Türkiye’den yapılan başvuruların yüzde 15.7’i reddedilirken bu oran 2023’te yüzde 16’ya çıktı. 2024’te ise 6 puan birden yükseldi. 1 milyon 55 bin 885 başvurunun yüzde 21.7’si reddedildi.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.