Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kira sözleşmelerini dijital ortama taşıyan e-Devlet uygulamasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te ilk fazı tamamlanan sistemde, artık yalnızca ev sahibi ve kiracı değil, emlak danışmanları da dijital sözleşme sürecine dahil olabilecek. Uygulamayla birlikte kira sözleşmelerinin daha şeffaf, güvenilir ve resmi bir zemine taşınması hedefleniyor.
e-Devlet’te Kira Sözleşmesi Hizmeti Genişletildi
Mevcut sistemde, taşınmazın sahibi olan gerçek kişiler, e-Devlet Kapısı üzerindeki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” hizmetinden dijital kira sözleşmesi oluşturabiliyor ve bu sözleşme, kiracı tarafından onaylanabiliyordu. Hazırlanan belgeler zaman damgalı ve barkodlu olarak doğrulanabilir nitelikteydi.
Yeni uygulamayla birlikte, bu süreç artık emlak danışmanlarını da kapsayacak şekilde genişletildi. Artık emlakçılar da yetki alarak kira sözleşmesi hazırlayabilecek, kiracıya dijital ortamda gönderebilecek ve barkodlu belge oluşturabilecek.
EMLAKÇILARA RESMÎ YETKİ GELİYOR
Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, gayrimenkul sahiplerinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sistemi üzerinden emlak danışmanlarına yetki verebileceğini belirtti. Bu yetki doğrultusunda emlak danışmanları, e-Devlet üzerinden oluşturulan kira sözleşmesini kiracı adayına iletebilecek.
Akçam, “Artık emlak danışmanları mülk sahipleri ile kiracıları e-Devlet ortamında bir araya getirerek mesleklerini resmi olarak icra edebilecek. Sözleşme sürecine dair tüm belgeler barkodlu ve doğrulanabilir olacak” ifadelerini kullandı.
“ZORUNLU HALE GETİRİLMELİ” ÖNERİSİ
Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasının isteğe bağlı olmaktan çıkarılarak zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Böylece, ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan birçok anlaşmazlığın önüne geçileceğini belirten Akçam, sistemin aynı zamanda kira dolandırıcılığı vakalarını da büyük ölçüde azaltabileceğini söyledi.
SİSTEMLE GÜVENLİK VE ŞEFFAFLIK ARTACAK
Yeni sistemle birlikte, kira sözleşmesine dair pek çok veri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da erişilebilir hale geliyor. Kiracının güvenilirliği, önceki kira geçmişi, kirada oturma süresi ve benzeri bilgiler elektronik ortamda izlenebilecek. Böylece, piyasa denetimi daha sağlıklı yürütülebilecek.
Ayrıca, Borçlar Kanunu kapsamında kefilin ıslak imzasının gerektiği durumlar için de dijital imza ve kimlik doğrulama süreçleriyle ilgili çalışmaların sürdüğü bildirildi.