Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekonomi programının temel amacının enflasyonu düşürmek olduğunu hatırlatan Şimşek, “Programın en önemli hedefi enflasyonun aşağı çekilmesiydi, şu anda enflasyon düşüyor” dedi.
Yıl sonuna ilişkin beklentilerini de paylaşan Şimşek, yıllık enflasyonun 20’li seviyelere gerilemesini öngördüklerini ifade etti. Enflasyonun, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2024 yılı için belirlediği yüzde 19–29 aralığında kalma ihtimalini ise “oldukça yüksek” olarak değerlendirdi.
'19 MART'IN ETKİSİ SADECE 3 GÜN SÜRDÜ'
Enflasyon dışında piyasadaki hareketliliğe dair değerlendirmelerde de bulunan Şimşek, 19 Mart haftasına dikkat çekti. “19 Mart günü dahil olmak üzere ilk üç gün ciddi bir çıkış oldu. Ağırlıklı olarak offshore. Ama bir sonraki pazartesi günü tamamen durulmuştu. Birkaç gün sürdü etkisi. Hatta offshore'dan girişler başladı.” ifadelerini kullandı.
'PROGRAM BAŞARILI OLMASA İKİ TANE BÜYÜK ŞOK SINIRLI BİR ETKİYLE ATLATILABİLİR MİYDİ?'
Şimşek ayrıca, bu sürecin ardından Amerika merkezli ticaret savaşları kaynaklı yeni bir belirsizlik dalgasının ortaya çıktığını ve bunun küresel riskten kaçışı tetiklediğini söyledi. “O da Türkiye'yi etkiledi” diyerek dış kaynaklı gelişmelerin yurt içi piyasalar üzerindeki etkisine dikkat çekti:
"Özellikle ABD merkezli ticaret savaşları üzerinden küresel büyümeye ilişkin önemli bir belirsizliğin ortaya çıkması riskli alanlardan kaçışı ciddi şekilde tetikledi. O da Türkiye'yi de etkiledi. Her iki faktörün de etkisi var. Bir tanesi içeride siyasi belirsizlik ve çalkantı endişesiyle ortaya çıkan bir talep. Diğeri ise küresel belirsizlik üzerinden özellikle büyümenin yavaşlayacağı risk iştahının azaldığı bir dönemin girişi olarak karşımıza çıktı. Ama sonuçta eğer bizim program bazılarının iddia ettiği gibi başarılı olmasaydı Türkiye iki tane büyük şoku çok sınırlı bir etkiyle atlatabilir miydi?"