Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin ardından değerlendirmede bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, bölgedeki fay hattının daha büyük bir deprem üretme potansiyeline dikkat çekti. Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Simav Fayı'nın 1970 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki Gediz depremini üreten fayın kuzey kolu üzerinde yer aldığına işaret etti.
'SİMAV FAYI’NIN YAN KOLU ÜZERİNDEKİ DEPREMLER BÜYÜK BİR DEPREME ZORLUYOR'
Bektaş, Simav’daki son depremin, Simav Fayı’nın aktifliğini ve Afyon bloğunun sismik baskısını ortaya koyduğunu belirtti. "Gediz depreminin yakın batısında Simav’da, Simav Fayı’nın yan kolu üzerindeki depremler ve Afyon bloğunun önceki depremleri, Simav Fayı’nı Gediz gibi büyük bir depreme zorluyor" değerlendirmesinde bulundu.
Simav Fayı'nın Afyon bloğu ile olan etkileşiminin altını çizen Bektaş, bölgedeki sismik hareketliliğin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı. Paylaşımında, 4.2’lik depremin ardından yaşanan 4.3 ve 4.5 büyüklüğündeki diğer sarsıntılara da yer veren Bektaş, bu art arda depremlerin bölgedeki gerilimi artırdığına işaret etti.