Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yapısal Yangın Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı İlker İbik, yangın güvenliğinin sürdürülebilir kentsel dönüşümün ayrılmaz bir parçası olması gerektiğini vurguladı. Yapı maliyetlerinin yalnızca %4 ila %6’sına tekabül eden yangın güvenliği harcamalarının, göz ardı edilmesinin çok ağır sonuçlar doğurduğunu ifade eden İbik, şu değerlendirmede bulundu:
“YANGINA, DEPREM KADAR CAN KAYBEDİYORUZ”
“Türkiye’de her yıl yaklaşık 600 kişi yangınlarda hayatını kaybediyor. Bu sayı, deprem nedeniyle kaybettiğimiz can sayısına çok yakın. Ayrıca yangınların Türkiye ekonomisine yıllık maliyeti 9,8 milyar doları buluyor. Bu durum, konunun yalnızca bireysel güvenlik değil, ulusal ölçekte ekonomik sürdürülebilirlik meselesi olduğunu da ortaya koyuyor.”
EN BÜYÜK KAYIP METAL SEKTÖRÜNDE YAŞANIYOR
Dünya Gazetesi'nden Sevil Çoban'ın haberine göre İbik, yangınların sektörel dağılımına da değinerek 2023 yılında yaklaşık 560 yangının endüstriyel tesislerde meydana geldiğini, bu rakamın toplam yangın sayısının küçük bir bölümünü oluşturmasına rağmen, maddi kayıpların %10’unun bu tesislerde yaşandığını belirtti. İbik, özellikle metal ve metal ürünleri sektörünün en yüksek yangın riski taşıyan alan olduğunu vurguladı:
“Yangınlar genelde plastik ve kimya sektörleriyle ilişkilendirilse de, en büyük kayıplar metal sektöründe yaşanıyor. Alüminyum 300–350 °C’de, çelik ise 525–530 °C’de mukavemetini kaybediyor. Bu nedenle bu tür yangınların kontrol altına alınması çok daha güç.”
“YANGIN GÜVENLİĞİ HAYAT KURTARMA SANATIDIR”
Masdaf Bina Teknolojileri ve Yangın Ürün Grubu Yöneticisi Ezgi Baba da, yangın sistemlerinin doğru mühendislik uygulamalarıyla hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti. Baba, sadece 2024 yılı içerisinde İstanbul'da 24 bin 948 yangına müdahale edildiğini hatırlatarak, yangın güvenliğinin bir risk yönetimi değil, doğrudan hayat kurtarma sanatı olduğunu ifade etti.
“ABD’de son 10 yılda yılda ortalama 500 bin yapısal yangın meydana geliyor ve yaklaşık 3 bin 500 kişi hayatını kaybediyor. Bu sistemlerin doğru projelendirilmesi, pompa seçiminden tesisat uygulamasına, test ve periyodik bakıma kadar her adımda hassasiyet gerektiriyor. Çünkü bir hata, insan hayatına mal olabilir.”