Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan protestolara katılanlara yönelik gözaltı işlemleri sürüyor.
Ankara’da Kızılay ve ODTÜ’de düzenlenen protestolara katılan 71 kişi gözaltına alındı. Yapılan sorgulamalar sonucunda 3 kişi tutuklanırken, 31 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ayrıca gerçekleştirilen şafak operasyonu ile 19 kişi daha gözaltına alındı. ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçlamasıyla savcılığa sevk edilenlerden 6’sı tutuklanma, 11’i ise adli kontrol talebiyle mahkemeye çıkarıldı.
Nihai kararda 3 kişi tutuklandı, 14 kişi ise yurt dışı yasağı ve ev hapsi gibi tedbirlerle serbest bırakıldı. İstanbul Şişli’deki Cevahir AVM önünde toplanarak Maçka Parkı’na doğru yürümek isteyen çok sayıda protestoculardan da üçü avukat yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı. Ayrıca farklı kentlerden üç gazeteci daha gözaltına alındı.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, İstanbul Saraçhane’de gözaltına alınan gençlerin işkenceye maruz kaldığını, elinde sorgu tutanakları ve polis ifadeleri bulunduğunu ifade ederek, genç bir üniversiteli kadının taciz ve işkenceye uğradığını açıkça beyan ettiğini söyledi. Öte yandan protestolarda gözaltı ve tutuklama sayısı artarken, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ailelerin endişeli bekleyişi sürüyor. Öğrencilerin gözaltına alınmasını ve tutuklanmasını protesto eden sosyal medya kullanıcıları, ‘Çocukları serbest bırakın’ yazılı görseller paylaşmaya başladı. Paylaşımı kısa sürece binlerce kişi sosyal medya hesabında yayımladı.
AYM’DEN GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ HAKKINI SAVUNAN EMSAL KARARLAR
Anayasa Mahkemesi’nin, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine ilişkin verdiği önemli içtihat kararlarını tek bir sayfada topladığı görüldü. Yüksek mahkemenin bu içtihatları, Anayasa’nın 34. maddesi, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının izin şartına bağlanamayacağını açıkça hükme bağlıyor. AYM, Cihan Tüzün ve diğerleri kararında, yetkili makamlardan izin alınmasının değil, yalnızca bildirimde bulunulmasının yeterli olduğunu vurgulayarak, bu hakkın izne bağlanmasının Anayasa’nın ‘sözüne’ aykırı olduğunu belirtmişti. Ali Rıza Özer ve Ezgi Özen kararlarında ise AYM, kolluk güçlerinin barışçıl gösterilere yönelik müdahalelerinde orantılılık ilkesine dikkat çekti.