Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB), 6 Şubat 2023 depremlerinin yıl dönümünde yapılan çalışmalara ve kamu harcamalarına ilişkin kapsamlı bir rapor yayımladı. Rapora göre, 2023 ve 2024 yıllarında deprem bölgesi için yaklaşık 75 milyar dolara karşılık gelen 2,6 trilyon TL harcama gerçekleştirildi.
391 BİN HAK SAHİBİNE KONUT HAKKI, 201 BİNİ TESLİM EDİLDİ
Ekonomim'in haberine göre SBB’nin raporunda, depremzedeler için yürütülen konut projelerine dair güncel veriler de paylaşıldı. Buna göre, 391 bin 245 kişi konut hakkı kazanırken, bugüne kadar 201 bin 431 kişiye yeni konutları teslim edildi.
TARIM VE SANAYİYE YÖNELİK DESTEKLER
Depremin tarım ve sanayi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken raporda, çiftçilerin desteklenmesi amacıyla bir dizi program uygulandığı vurgulandı. Tarım arazileri ve altyapının yenilenmesi, çiftçilere bitkisel üretim ve hayvancılık için mali destek sağlanması gibi adımların atıldığı belirtildi.
Sanayi sektöründe ise deprem sonrası ihracatta toparlanma sağlandığı ifade edilirken, 2024 yılında bölgeden yapılan ihracatın yüzde 5,6 artarak 19,2 milyar dolara ulaştığı bildirildi. Kapasite kullanım oranının da deprem sonrası toparlanarak Türkiye ortalamasının üzerine çıktığı raporda yer aldı.
PROF. DR. YILMAZ: DEPREM BÜTÇESİNİN TAM KULLANILAMADIĞI GÖRÜLÜYOR
Öte yandan, öğretim üyesi Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz, deprem harcamalarına yönelik yaptığı analizde, ayrılan bütçelerin tam anlamıyla kullanılamadığını belirtti. Yılmaz’a göre, 2023 ve 2024 yıllarında toplamda 2,54 trilyon TL kaynak ayrılmasına rağmen, fiili harcama 1,47 trilyon TL'de kaldı ve ödenek kullanım oranı yüzde 51 seviyesinde gerçekleşti.
Yılmaz, deprem harcamalarının daha şeffaf bir şekilde takip edilmesi gerektiğini belirterek, TBMM çatısı altında geniş kapsamlı bir izleme ve değerlendirme mekanizmasının oluşturulmasını önerdi. Ayrıca, ödeneklerin neden tam olarak kullanılamadığına dair kapsamlı bir analize ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yılmaz, yatırımların Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulacak bir komisyon tarafından daha stratejik bir şekilde koordine edilmesi gerektiğini savundu.