Türkiye’de deprem riski taşıyan 500 aktif fay hattı bulunurken, uzmanlar özellikle "sismik boşluk" olarak tanımlanan ve kırılma zamanı gelmiş 20 fay hattına dikkat çekiyor. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, en büyük risk grubu içinde Marmara Denizi’nden geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunun yer aldığını belirtti. Olası 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremin İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ, Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’de yıkıma yol açabileceği vurgulandı.
24 ŞEHİR BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA
Türkiye’nin diri fay haritasına göre 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip 500 fay hattı bulunuyor. Aykan, 24 ilin şehir merkezinden fay hatlarının geçtiğini belirterek, riskli illeri şu şekilde sıraladı:
Marmara Bölgesi: Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Sakarya
Ege Bölgesi: Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli
İç Anadolu Bölgesi: Eskişehir, Konya, Aksaray
Karadeniz Bölgesi: Bolu, Tokat
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Erzurum, Erzincan, Hakkari, Bingöl, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman
"OLASI MARMARA DEPREMİNDE 28 MİLYON KİŞİ ZARAR GÖREBİLİR"
Marmara Denizi’nden geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunun en son 1766 yılında kırıldığını söyleyen Aykan, "1999 Depremi’nden sonra yapılan çalışmalarda, Marmara Denizi’nde 30 yıl içinde yüzde 65 ihtimalle 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin yaşanacağı öngörülüyordu. Bugün bu sürenin 25 yılı geçmiş durumda" ifadelerini kullandı.
Aykan, Marmara’da beklenen büyük bir depremin sadece İstanbul’u değil, Tekirdağ, Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’yi de etkileyeceğini belirterek depremde 28 milyon kişinin zarar görebileceği söyledi.
BURSA’DA 624 YILDIR KIRILMAYAN FAY HATTI VAR
Aykan, "Bursa’da en son büyük deprem 1855 yılında yaşandı ve bu olay “Küçük Kıyamet” olarak anıldı. Ancak bilim insanlarına göre, Bursa şehir merkezinden geçen Kayapa-Yenişehir Fay Hattı en son 1400 yılında kırıldı. Üzerinden 624 yıl geçen bu fay hattı, 7 üzeri büyüklükte bir deprem üretme potansiyeline sahip." şeklinde açıklama yaptı.
EGE’DE 7 ÜZERİ DEPREM TSUNAMİYE YOL AÇABİLİR
Ege Denizi’nde meydana gelebilecek 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremin Türkiye kıyılarında tsunami riski oluşturabileceğini söyleyen Aykan, "Aydın ve Muğla gibi kıyı bölgelerinde deniz seviyesinin yükselmesi ve büyük dalgaların kıyıları vurması ciddi bir tehdit oluşturuyor." dedi.