MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/14815_imamoglu-ndan-4-gunde-81-milyon-liralik-vurgun-idd

GÜNDEM

Tümü

İmamoğlu'ndan 4 günde 81 milyon liralık vurgun iddiası: İBB'nin arazisi üç katına tekrar İBB'ye satıldı

(1 Saat, 15 Dakika önce) 11 İzlenme 0 Yorum
İBB davasının 100'üncü gününde savunmasını sürdüren Ekrem İmamoğlu, KİPTAŞ'ın 2016 yılında gerçekleştirdiği bir arsa alımına ilişkin dikkat çekici iddialarda bulundu. Bahçeşehir'deki bir arazinin 7 Ocak 2016'da 49,5 milyon liraya satın alındığını, yalnızca dört gün sonra 130 milyon liraya KİPTAŞ'a satıldığını öne süren İmamoğlu, aradaki yaklaşık 81 milyon liralık farkın dönemin kuruyla 27 milyon dolara karşılık geldiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) davasının 100'üncü duruşma gününde, Ekrem İmamoğlu savunmasına üçüncü gününde devam ediyor. Mahkemeye sunduğu tablolar üzerinden geçmiş dönemlerdeki belediye işlemlerine ilişkin açıklamalarda bulunan İmamoğlu, bu kez KİPTAŞ'ın 2016 yılında Bahçeşehir'de gerçekleştirdiği bir arsa alımını gündeme taşıdı.

İmamoğlu, bir şirket tarafından satın alınan arazinin yalnızca dört gün sonra yaklaşık üç katı bedelle KİPTAŞ'a devredildiğini ileri sürdü.

49,5 MİLYON LİRAYA ALINAN ARAZİ DÖRT GÜN SONRA 130 MİLYONA SATILDI

Savunması sırasında bir tablo gösteren İmamoğlu, Bahçeşehir'deki arsanın el değiştirme sürecini tarihler ve satış bedelleri üzerinden anlattı.

İmamoğlu'nun aktardığına göre arazi, 7 Ocak 2016 tarihinde 49,5 milyon liraya bir firmaya satıldı. Aynı firma, 11 Ocak 2016'da araziyi 130 milyon lira bedelle KİPTAŞ'a devretti.

İki işlem arasında yalnızca dört gün bulunduğuna dikkat çeken İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Satın alan, aldırılan firma yalnızca dört gün sonra tam 81 milyon lira kâr ediyor. O günün güncel kuruyla 27 milyon dolar.”

"KURNAZLAR GÖZ GÖRE GÖRE KAZIK ATIYOR"

Arsanın kısa süre içerisinde çok daha yüksek bir bedelle belediye iştirakine satılmasını eleştiren İmamoğlu, işlemin kamu kaynakları açısından sorgulanması gerektiğini savundu.

İmamoğlu, “Yani bir firma araziyi alıyor, sadece dört gün sonra üç katına araziyi satıyor. Ve kime? İBB'ye. Yani kurnazlar göz göre göre kazık atıyor, aradaki farkı cebe indiriyor. Süper ticari deha” dedi.

İşlemde aracı konumundaki şirketin kısa sürede yüksek tutarda kazanç sağladığını öne süren İmamoğlu, arazinin KİPTAŞ'a fahiş bedelle aktarıldığını ileri sürdü.

"DEDİKODU DEĞİL, SOMUT DELİL"

Söz konusu alım satım işleminin belgelerle ortaya konulabileceğini savunan İmamoğlu, dört günlük süreçte oluşan fiyat farkının bugünkü karşılığının yaklaşık 1,5 milyar lira olduğunu iddia etti.

İmamoğlu, “Gerçek ne? Arada birileri muazzam zenginleşiyor. Arazi ise yine fahiş fiyatla KİPTAŞ'a aktarılıyor. Dedikodu değil, somut delil” ifadelerini kullandı.

DURUŞMA BAŞLADI

İBB davasının ikinci celsesinde 36’ncı güne girilirken tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatlar, gazeteciler, izleyiciler ve mahkeme heyeti salondaki yerlerini aldı. İmamoğlu’nun annesi Havva İmamoğlu ve babası Hasan İmamoğlu ile Özgür Özel de duruşmayı izleyenler arasında yer aldı.

DURUŞMASINA SİYASİ PARTİ LİDERLERİ VE HEYETLERİ KATILDI

İmamoğlu’nun savunmasını dinlemek üzere İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da duruşma salonuna geldi. Dervişoğlu’nu Silivri’de Yeni Parti lideri Özgür Özel karşıladı. DEM Parti ve Saadet Partisi heyetleri de duruşmayı takip ediyor.

İMAMOĞLU’NDAN HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN BAŞSAĞLIĞI

Savunmasına başlayan Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da etkili olan yoğun yağış nedeniyle yaşanan can kayıplarını kısıtlı imkanlarla öğrenebildiğini söyledi. İmamoğlu, hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve trafik kazasında yaşamını yitiren Üsküdar Belediye Meclis Üyesi Dündar Ziya Gültekin için AK Parti teşkilatına başsağlığı dileklerini iletti.

“33 DOSYADA SOMUT TESPİTLER ELDE ETTİK”

Savunmasında aylardır kendilerine tek bir somut delil sunulmadığını ifade eden İmamoğlu, göreve geldikten sonra önceki döneme ilişkin incelemeler yaptıklarını belirtti. İmamoğlu, bu incelemeler sonucunda 33 dosyada somut tespitlere ulaştıklarını söyledi.

Söz konusu dosyaların o dönemde İçişleri Bakanlığı tarafından kendilerinden alındığını ve şikayetçi olmalarının engellendiğini öne süren İmamoğlu, tespit edilen toplam tutarın 2,5 milyar dolar olduğunu dile getirdi.

DURUŞMADAN ANLIK BİLGİLER

17:15 Babasından dürüstlüğü, esnaflık, annesinden çalışkanlığı, emeği, eşi Dilek İmamoğlu’ndan yok arkadaşlığını, iyi evlat yetiştirmeyi, kadının gücünü öğrendiğini belirten Ekrem İmamoğlu, çocuklarından da her gün yeni şeyler öğrendiğini ifade etti. İmamoğlu, “Bu yıl aile yılıymış. Yerle bir ettiniz aile duygusunu. Böyle aile yılı mı olur, yalancılar. Aileye hakaret edilir mi?” diye konuştu.

17:10 Duruşmadaki sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmasını eleştiren Ekrem İmamoğlu, “Dün söylediklerimi tekrar ediyorum. Kim masumiyet karinesine saldırıyorsa, kim lekelenmeme hakkını çiğniyorsa, insanlara haksız hukuksuz davranıyorsa aynen Cumhurbaşkanı’nın da dediği gibi namussuz, şerefsiz, haysiyetsizdir.” ifadelerini kullandı.

16:55 81 ilde proje yürüttüklerini, bu projelerin hiçbir zaman için bir avuç insanı zengin etme amacını taşımadıklarını ifade eden Ekrem İmamoğlu, yaptıkları açılışlara valilerin kaymakamların gelemediğini belirtti.

16:45 “Benim siyasi yolculuğum Beylikdüzü’nden başlayan bir millete hizmet iradesidir” diyen Ekrem İmamoğlu, merkezi iktidarın yaptığı yanlışların doğrusunu gösterdiklerini ve bunu da nezaketle yaptıklarını ifade etti. Karşılığında iktidardan büyük bir nezaketsizlik gördüklerini de ifade eden İmamoğlu, “Elinden malını mülkünü almışız gibi muamele gösterdi” diye konuştu.

16:30 Ekrem İmamoğlu, İBB'de göreve geldiklerinde borç yükü ve boş kasa aldıklarını söyledi. AK Parti döneminde İBB'nin bankalardan kredi kullandığını ifade eden İmamoğlu, kendilerinin döneminde sıfır lira kaynak olduğunu belirtti. İBB'nin para kaynaklarının kısıldığını ifade eden İmamoğlu, Erdoğan'dan defalarca randevu istediğini belirtti. Erdoğan'ın 30 belediye başkanına birden randevu verdiğini anlatan İmamoğlu, "Kırık sandalyeye oturttu" dedi.

16:25 Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel'in partisinin lideri olduğunu ancak kutsal olmadığını söyledi. "Kutsal olan devlettir, yönümüz budur" diyen İmamoğlu, Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak, "Silkeleyin' demedi mi? 'Paraları kaynağından kesin' demedi mi? Birebir söyledi. 2024'ten sonra koltuğunu tehlikede gördü. İBB koltuğu benim mi? Seçim bittiğinde ceketini alıp eve gideceksin. Oraya kazık çakmadım. Orası milletin" dedi.

16:15 Ekrem İmamoğlu, Fatma Betül Sayan'ın AK Partili İBB döneminde 105 bin dolar burs aldığını söyledi. 6 yılda 588 bin 18 kişiye burs verdiklerini söyleyen İmamoğlu, "Malum eski bakan gibi 5 kişiye vermişlerdi. Biz işte bir öğrenciye 25 bin lira veriyoruz" dedi.

16:05 Ekrem İmamoğlu, AK Partili Esenyurt ve AK Partili İBB zamanında Harami Dere'nin bir kolu üzerine imar verildiğini söyledi. "Burada her sene bir yağmur yağar ve insanlar ölür" diyen İmamoğlu, "Biz burada çözüm ararken çizmeleri giymiş bakanlar burada şov yaptı. Biz şov yapmadık. Kavşakları yolları onlara göre yaptık" dedi.

16:00 Ekrem İmamoğlu, İstanbul modelinin herkese gerçeği gösterdiğinden dolayı korkulu rüyaları olduğunu ifade etti. Bu modeli 2014'te Beylikdüzü'nde inşa etmeye başladıklarını söyleyen İmamoğlu, "Dere yataklarını, kent ormanlarını bir avuç rantçının değil, vatandaşın hizmetine sunmayı o kıyıda köşede dediğiniz ilçede başardık" dedi.

15:50 Ekrem İmamoğlu, bu davanın altında yatan siyasi husumetin kökeninin İstanbul İttifakı olduğunu söyledi. İstanbul modelinin büyük başarısının siyasi husumetin kökeni olduğunu belirten İmamoğlu, "Yandaşa şunu bunu dağıtmadık. Kendimize yandaş kurumlar, dernekler tespit etmedik. Kişilere mal, mülk dağıtmadık. Bu tür işgal edilmiş İstanbul'u arındırmaya, temizlemeye gayret ettik" dedi.

15:45 Ekrem İmamoğlu, adaylığının İYİ Parti ve CHP ittifakından yola çıktığını ifade etti. Duruşmayı takip eden İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel'e selamlarını ileten İmamoğlu, 6 yılda bize güvenenlerin başını öne eğdirmediklerini belirtti. 1600 denetimden aklanarak çıktıklarını vurgulayan İmamoğlu, önceki döneme göre 11 kat denetlendiklerini söyledi.

15:35 Ara sona erdi. Tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sözlerine kaldığı yerden devam ediyor. İddianameye atıfta bulunan İmamoğlu, yazılanın siyaset olduğunu ve siyasetin bir zümreye ait değil millete ait olduğunu söyledi.

14:10

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sanık olduğu zimmet dosyasında bir gün bile tutuklanmadığını belirten Ekrem İmamoğlu, “Kimse onu milletten, sandıktan koparmadı” dedi. “O da yargılandı ben de yargılamıyorum, yargılanmaktan kaçan yok ki, kaçan namerttir, şerefsizdir” diyen Ekrem İmamoğlu, “Baktı sandıkta yenemedi, tutuklayarak yenmeye çalıştı” ifadelerini de kullandı. İmamoğlu’nun sözleri devam ederken mahkeme başkanı duruşmaya öğle arası verdi.

13:55 19 Mart’tan sonra çoğunluğu öğrenci 593 kişinin gözaltına alınıp 238’inin tutuklandığını belirten Ekrem İmamoğlu, “Tutuklama ile topluma mesaj verilmek istendi. Eskiden biri tutuklandığında insanlar herhalde ciddi bir şey var derdi. Bir avuç muhteris inadını tatmin edecek diye tutuklamalar yapıldı” dedi.

13:50 “Devletin adaleti, yurttaşın öfkesinden daha soğukkanlı, kalabalığın sesimden daha derin, siyasal çıkarların hesabından çok daha temiz olmalıdır. Yargı, günün gürültüsüne göre değil, hukukun kalıcı ışına göre konuşmalıdır. Çünkü bugünün öfkesi geçer ama haksız kararın yarası sonraki kuşaklara kalır” diyen Ekrem İmamoğlu, her işlemin geri alınabileceğini ama cezaevinde geçirilen bir günün bile telafi edilemeyeceğini vurguladı.

13:40 Hakkında açılan davalarda görev yapan 23 hakimin görevden alındığını belirten Ekrem İmamoğlu, bu hakimlerden ikisinin AK Parti’de siyaset yapan isimlerin yakını olduğunu vurguladı ve “Onlar bile sürüldü” dedi. İmamoğlu, “Bu iddianameyi imzalayan şu an HSK’nın başında ve hala bu davayla ilgili konuşmaya devam ediyor, suç örgütü lideri diyor. Suç örgütü lideri kadar taş düşsün başına” ifadelerini kullandı.

13:35 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin duruşmanın canlı yayınlanması yönündeki çağrısını hatırlatan Ekrem İmamoğlu, “Bana hakaret etti, masumiyet karinesini de çiğnedi ama yine de hakkını veriyorum, yayınlansın dedi. Cumhurbaşkanı da hayırlı olur dedi. Sonra ne oldu? Fos çıktı. Çünkü Ekrem konuşursa perişan oluruz dediler. Dava canlı yayınlansaydı daha ilk haftadan biterdi. Korktular, bu korkaklık unutulmasın” dedi.

13:25 Kendi döneminde bir tane bile kaçak yapıya göz yumulmadığını belirten Ekrem İmamoğlu, iddianameyi yazanların istediği kişiyi sanık yapıp tutuklandığını, istediğini buharlaştırdığını belirtti. İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın kişilerin müşteki bile olmadığını ifade ederek, “Savcılık tarafından yönlendirildim” diyen ve etkin pişmanlık ifadesini geri çeken Murat Kapki’nin mallarını 19 Mart’tan önce AK Partili İsmail Kaan’a devrettiğini hatırlattı. İmamoğlu, “Çağırın gelsin, beyefendiyi tanıyalım” dedi.

13:15 Halk pazarlarından çıkmayan bir siyasetçi olduğunu belirten Ekrem İmamoğlu, “Birileri sarayda oturuyor, TBMM’de görev yaptığını sanıyor. Şu an ülkeyi yönetenler birbirlerini dinlemekle meşgul. Bir odaya koysak birbirlerinden şüphe ederler” dedi. İmamoğlu, İBB Davası’na kimseyi kimsenin inanmadığını da belirtti ve “SEGBİS kaydını kırpın, 1 saatini millete gösterin. Milletin huzurunda ters düz olmazlarsa namerdim. Davanın canlı yayınlanmasını istemediler, çünkü korkaklar” ifadelerini kullandı.

13:10 İktidarın şu andaki derdinin muhalefet ve Ekrem İmamoğlu olduğuna değinen tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı, Halk TV’ye kayyum atanmasını eleştirdi ve ev hapsinde olan gazeteci Murat Ağırel’in bugün başka bir dosyadan tekrar gözaltına alındığını belirterek, “Evinden alınan bir tane fon vurguncusu duydunuz mu? Murat Ağırel elektronik kelepçeyle evinde duruyor, gidip sabah evinden alıyorsunuz. Aymazlık bu, aymazlık” dedi.

13:05 AK Parti’nin İBB’yi yönettiği son 10 yılda imar artışının 2 bin 278 olduğunun altını çizen Ekrem İmamoğlu, kendisinin göreve geldiği 2019’dan bu yana geçen 7 yıllık süreçte bu sayının toplam 69 olduğunu vurguladı. İmamoğlu, “Niye 69? Kanunen haksızlığa uğramış bir kişinin hukuken kazandığı hakkın uygulanma sayısıdır 69. 7 senede imar artışı için kimse kapımızı çalamamıştır” dedi.

12:55 “Ben ve yol arkadaşlarım kent suçlarına engel olduk, kentlerin sağlıklı gelişmesi için görevimizi yerine getirdik. Onun için bizi tutukladılar” diyen Ekrem İmamoğlu, 2009 - 2019 yılları arasında imarsız yerlere verilen imar artışı sayısının 2 bin 278 olduğunu ifade etti ve “İBB İmar Komisyonu emlak pazarlama ofisine dönmüştür” dedi.

12:50 Sadece 10 yıllık süreçte geliştirilen gökdelen projeleriyle 85 milyar dolar rant elde edildiğine değinen Ekrem İmamoğlu, “Soyulduk ey halkım. Sevgili İstanbullular, soyulduk” dedi. İmamoğlu yaratılan ranttan eş, dost, akrabanın faydalandığına değindi ve “Ahtapotun kolları sevgili dostlar, ahtapotun kolları” ifadelerini kullandı.

12:40 Ekrem İmamoğlu, 106 milyon dolarlık kamu zararıyla ilgili sözlerine devam etti ve “Bu rakamlar dedikodu, duyum değil. İddia ile söylüyorum, o 106 milyon dolar firma sahibinin cebine gitmemiştir” dedi. İmamoğlu, AK Parti dönemine ilişkin yolsuzluk dosyalarının buharlaştığını ifade etti ve “Bu neye benziyor? Ahtapotun kollarına değil mi? Asıl ahtapotun kolları bu. Erdoğan ben tutuklanmadan önce ahtapotun kolları dedi. Ben ahtapotun kolunu bir tek balık lokantalarında biliyorum” ifadelerini kullandı.

12:35 Metal Yapı adlı bir şirketin 2011’de 13 milyon dolara aldığı bir araziyi 2017’de İBB’ye 119 milyon dolara sattığını ifade eden Ekrem İmamoğlu, 106 milyon dolar kamu zararı oluştuğunu belirtti. İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Devletin kasasından para çıkıyor mu, çıkmıyorsa yolsuzluk diyemezsiniz” sözlerini hatırlattı ve “Alın size çatır çatır devletin kasasından çıkan paralar” dedi.

12:30 İBB’nin yönetimi AK Parti’yken 13.5 milyon dolara alınan ve hiç kullanılmayan bir araziye 2021’de değerleme yaptırdıklarını belirten Ekrem İmamoğlu, arazinin gerçek değerinin 2 milyon dolar olduğunu ifade etti ve 11.5 milyon dolar kamu zararının ortaya çıktığını belirtti. İmamoğlu ayrıca yine AK Parti döneminde bir arazinin 4 günlük süreç işletilip KİPTAŞ’a 27 milyon dolar fazlasına satıldığını da sözlerine ekledi.

12:20 Ekrem İmamoğlu, aylardır önlerine tek bir somut delil bile konamadığını ifade ederek, kendisi göreve geldikten sonra, geçmiş döneme ilişkin incelemeler yaptıklarını ve tam 33 dosyada somut tespitler elde ettiklerini belirtti. O dönem İçişleri Bakanlığı’nın dosyaları kendilerinden alıp şikayetçi olmalarına da engel olduğunu söyleyen İmamoğlu, toplam tespitin 2,5 milyar dolar olduğunu vurguladı.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 24 kişi katıldı.