MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/14518_trump-in-baris-kurulu-ndan-gazze-icin-2-45-milyar-

GÜNDEM

Tümü

Trump’ın Barış Kurulu’ndan Gazze için 2,45 milyar dolarlık toparlanma planı

(1 Saat, 15 Dakika önce) 143 İzlenme 0 Yorum
ABD Başkanı Trump’ın öncülüğündeki Barış Kurulu’nun, Gazze Şeridi’nin toparlanması için hazırladığı 2,45 milyar dolarlık altı aylık planın bugün açıklanması bekleniyor. Plan kapsamında geçici barınma alanlarının kurulması, enkazların kaldırılması, hastanelerin onarılması, altyapı yatırımları, ekonomik toparlanma ve çok uluslu bir güvenlik gücünün oluşturulması öngörülüyor. Gazze’nin 10 yıl içinde tamamen yeniden toparlanmasının ise yaklaşık 71,4 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanı sürerken, bölgenin yeniden yapılanması ve güvenliğinin nasıl sağlanacağına ilişkin planlamalar da gündemde.

ABD medyasında yer alan bilgilere göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın öncülüğündeki Barış Kurulu, Gazze’nin toparlanmasına yönelik kapsamlı bir yol haritası hazırladı.

Planın bir diğer başlığını ise bölgede çok uluslu bir güvenlik gücünün konuşlandırılması oluşturuyor.

 

ALTYAPI İÇİN 1 MİLYAR DOLAR AYRILACAK

Hazırlanan plan doğrultusunda yaklaşık 1 milyar doların altyapı çalışmalarına ayrılması planlanıyor.

Bu kapsamda Gazze’deki yeniden yapılanma sürecinin ihtiyaç duyacağı altyapı çalışmalarının finanse edilmesi hedefleniyor.

Planın ekonomik toparlanmaya ilişkin bölümünde ise bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için çeşitli harcamaların yapılması öngörülüyor.

GÜVENLİK PROJELERİNE 885 MİLYON DOLAR

Plan kapsamında güvenlikle bağlantılı projeler için yaklaşık 885 milyon dolar kaynak ayrılması öngörülüyor.

Bu bütçenin, kurulması planlanan Uluslararası İstikrar Gücü için üslerin oluşturulması ve Filistin polisinin maaşlarının karşılanması gibi kalemlerde kullanılması planlanıyor.

Ayrıca Hamas’ın silahsızlandırılması sürecinin bir parçası olarak silahların geri satın alınması için de kaynak ayrılması öngörülüyor.

GAZZE’NİN YENİDEN YAPILANMASI 71,4 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLİR

Barış Kurulu’nun hazırladığı plana göre Gazze’nin tamamen yeniden toparlanmasının maliyetinin 10 yıllık süreçte yaklaşık 71,4 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

İlk aşamada uygulanması planlanan altı aylık program ise 2,45 milyar dolarlık bütçeyi kapsıyor.

Böylece kısa vadeli toparlanma çalışmaları ile Gazze’nin uzun vadeli yeniden yapılanmasına ilişkin maliyetler ayrı bir çerçevede ele alınıyor.

UYGULAMA İÇİN 27 EKİM SONRASI HEDEFLENİYOR

Axios’un haberine göre, planın uygulanmasına İsrail’de 27 Ekim’de yapılması planlanan seçimlerin hemen ardından başlanması hedefleniyor.

Planın hayata geçirilmesiyle birlikte Gazze’de geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık altyapısının onarılması, ekonomik toparlanma ve güvenlik alanlarında çalışmaların başlatılması öngörülüyor.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 24 kişi katıldı.