Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli kurullarda görev alan kişilerin birden fazla ücret almasını engelleyen düzenlemeye ilişkin uygulama birliğinin sağlanması amacıyla kapsamlı bir görüş yazısı yayımladı. Yeni düzenleme, 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 12. maddesi ile 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek 7521 sayılı Kanun’un 29. maddesi kapsamında ele alındı.
BİRDEN FAZLA ÜCRETE SON
Yapılan değişiklikle, kamu idareleri ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlarda yönetim, denetim ve danışma kurulları gibi organlarda görev alan kişilere yalnızca tek bir görevleri için ödeme yapılabilecek. Belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri ve il genel meclisi üyeleri de bu kapsamda değerlendirilecek ve kamu kuruluşlarında edindikleri görevler nedeniyle yalnızca birinden huzur hakkı ya da benzeri bir ödeme alabilecekler.
Cumhurbaşkanlığı tarafından gönderilen görüş yazısında, ilgili mevzuatta herhangi bir ücret ödemesi öngörülmüşse dahi, kamu kurumlarında görev yapan kişilere farklı pozisyonlarından dolayı birden fazla ödeme yapılmayacağı vurgulandı. Kamu kaynaklarının etkin kullanımını sağlamak amacıyla getirilen bu düzenlemenin, yönetim ve denetim kurulu üyelikleri başta olmak üzere çeşitli organlardaki görevlendirmeleri kapsadığı ifade edildi.
ÜST SINIR 108 BİN GÖSTERGE RAKAMI
Söz konusu düzenlemeye göre, belirlenen sınır çerçevesinde bir kişinin huzur hakkı, ikramiye gibi adlar altında alabileceği toplam ödeme miktarı, 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecek. Ödemelerin aylık değil belirli dönemlerde yapılması halinde ise ilgili yıl içinde yapılacak toplam ödemelerin üst sınırı aşmaması gerektiği vurgulandı.
Örneğin, bir kamu kuruluşunun yönetim kurulunda görev yapan bir kişi, başka bir kamu iştirakinde de denetim kurulu üyesi olarak görev alıyorsa, yalnızca bir görev için ödeme alabilecek. Diğer görevi için herhangi bir ödeme yapılmayacak ve bu tutar bütçeye gelir kaydedilecek.
KAMU PAYI OLMAYAN ŞİRKETLER KAPSAM DIŞINDA
Cumhurbaşkanlığı’nın yayımladığı görüş yazısında ayrıca, kamu payının olmadığı özel şirketlerde yönetim veya denetim kurullarında görev alan kişilerin bu kapsama girmediği belirtildi. Kamu payı veya temsil hakkının bulunduğu anonim şirketlerde ise yalnızca bir göreve ödeme yapılabileceği ifade edildi.
Örneğin, kamu payı olan bir şirketin yönetim kurulunda yer alan bir kişi, aynı zamanda kamu payı bulunmayan başka bir özel şirketin yönetim kurulunda da görev alıyorsa, yalnızca kamu payının bulunduğu şirketteki görevi için ödeme alabilecek.
KURUMLARDAN BİLDİRİM TALEP EDİLECEK
Cumhurbaşkanlığı, ilgili kamu kuruluşlarının düzenleme kapsamında istisna talebinde bulunmaları durumunda, görev yapan kişilerin hangi ücretleri almak istediklerini 15 gün içinde bildirmeleri gerektiğini belirtti. Ödemelerin yapılabilmesi için gerekli kesintilerin de ilgili kurum tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı.
Yeni düzenlemenin kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve kamu görevlileri arasındaki ücret adaletinin sağlanması amacıyla getirildiği belirtilirken, uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve düzenlemenin yönlendirilmesine Cumhurbaşkanlığı’nın yetkili olduğu ifade edildi.