MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/2177_myanmar-banglades-hindistan-arakanli-muslumanlar-h

DÜNYA

Tümü

Myanmar, Bangladeş, Hindistan... Arakanlı Müslümanlar hiçbir yerde güvende değil

(16 Ay, 29 Gün önce) 111 İzlenme 0 Yorum
Myanmar’da 2012 yılında Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) karşı başlayan katliamla milyonlarca Rohingya Bangladeş, Hindistan’a kaçmak zorunda kaldı. Rohingyalar ne Mynmar’da ne de kaçtıkları ülkelerde hiçbir hakları olmadan yokluk, sefalet içinde ve katliam tehdidi altında yaşamlarını sürdürmek zorunda.

DIŞ HABERLER

Rohingyalar’ın aslında yüzyıldır süren dramlarındaki en acı kırılma 2012 yılında yaşandı. Budist bir kadının Rohingyalar tarafından tecavüze uğradığı tezviratı üzerin Arakan’daki bütün Müslüman köyleri Budist fanatikler ve güvenlik güçleri tarafından yerle bir edildi. 2017 yılında isi devlet tarafından Müslümanlara karşı temizlik operasyonu başlatıldı. On binlerce Müslümanın hayatını kaybettiği katliamlar sonrasında kaçabilenler başka ülkelere sığındı kalanlar ise kamplara kapatıldı.

Yaklaşık bir milyon Rohingya’nın 2017 yılındaki katliamdan kaçarak sığındığı Bangladeş’deki Cox’s Bazar kentinde bulunan dünyanın en büyük mülteci kampında yaklaşık 1 milyon kişi yaşıyor. Yıllardır bu kamplardaki derme çatma kulübelerde yaşayan Rohingyalar ne Bangladeş’den ne de uluslararası camiadan yeterli yardım alabiliyor. Çalışma imkanları sınırlı ve zaten fakir bir ülke olan Bangladeş’te çoğunluk toplumu tarafından istenilmiyorlar.

Bu ülkedeki Kutupalong kampında Ocak ayı başında çıkan büyük bir yangın, durumun fecaatini bir kez daha gözler önüne serdi. Yaklaşık bin kulübe yanıp yok oldu ve 7 bin kişi dışarda kaldı. Yangının bir kundaklama olduğu tahmin ediliyor. Bangladeş’teki Rohingyalar ayrıca Bangladeşli çetelerin saldırılarına maruz kalıyor.

Hindistan’a kaçan Rohingyaların durumu da daha kötü durumda. Hindistan Rohingyaları resmi mülteci olarak tanımıyor. Hükümet Rohningyaları illegal kaçaklar olarak ilan etti. Bu ülkede uyduruk kamplarda yaşamak zorundalar. Çalışma imkanları yine yok denecek kadar az ve Irkçı Hindular ve polisin şiddetine karşı çaresiz bir şekilde varlıklarını sürdürmeye çalışıyorlar. Her an gözaltına alınma, aylarca tutuklu kalma ya da sürgün edilme tehdidiyle yaşıyorlar.

Nardendra Modi’nin 2014 yılında Hindistan başbakanı olmasıyla Müslümanlara karşı baskılar arttı. Hindistan Müslümanları ulusal tehdit olarak görüyor ve bundan en çok zarar gören kesim ise ülkede hiçbir hakları bulunmayan Rohingyalar.

Mynmar’da kalan yaklaşık 600 bin Rohingya ise adeta acık bir hapishane olan kamplarda yaşamak zorunda. Bu insanlar Mynmar hükümetinin insafına terk edilmiş durumda ve her gün devlet şiddetine maruz kalıyor. İçinde bulundukları insani şartlar ise içler acısı.

Temin ettikleri uyduruk botlarla Tayland, Malezya ve Endonezya’ya kaçan Rohingyaların azı hedeflerine ulaşabiliyor. Bu yolculuklar esnasında hayatlarını kaybeden Müslümanların sayısı kesin olarak bilinmiyor. Ancak bu ülkeler vardıklarında da kendilerini zorlu bir yaşam bekliyor.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.