MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/15060_erdogan-dan-turkiye-ye-yonelik-elestirilere-tepki-

GÜNDEM

Tümü

Erdoğan’dan Türkiye’ye yönelik eleştirilere tepki: Algı operasyonlarına boyun eğmeyeceğiz

(2 Saat, 31 Dakika önce) 123 İzlenme 0 Yorum
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT World Forum 2026'da yaptığı konuşmada, Türkiye'ye yönelik uluslararası eleştirilere ve basın özgürlüğü raporlarına tepki gösterdi. Gazze'de 270'in üzerinde gazetecinin öldürülmesine rağmen bazı kuruluşların İsrail'e iltimas geçtiğini belirten Erdoğan, "Türkiye'yi art niyetli bir şekilde küresel ölçekte karalamaya ve sıkıştırmaya çalışan algı operasyonlarına boyun eğmeyeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde "Merkezsiz Dünya: Kurallar Geçersiz Kaldığında Kim Liderlik Eder?" temasıyla bu yıl 10'uncusu düzenlenen TRT World Forum 2026'da konuştu.

Erdoğan, Gazze'de 270'in üzerinde basın mensubunun öldürüldüğünü, ancak bazı sözde bağımsız kuruluşların hazırladığı basın özgürlüğü raporlarında İsrail'e iltimas geçildiğini söyledi. Türkiye'ye yönelik eleştirilere tepki gösteren Erdoğan, "Türkiye söz konusu olduğunda aslan kesilenler, mesele soykırım şebekesi olunca bakıyorsunuz hemen kağıttan kaplana dönüşüyor. Kimse alınmasın ama bu çifte standardın en bayağı halidir. Türkiye'yi art niyetli bir şekilde küresel ölçekte karalamaya ve sıkıştırmaya çalışan algı operasyonlarına boyun eğmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

ybasliksiz-3.jpg

"ULUSLARARASI SİSTEMİN ÜZERİNE BİNA EDİLDİĞİ NORMLAR AYAKLAR ALTINA ALINIYOR"

TRT World Forum'un farklı ülkelerden katılımcıları bir araya getiren önemli bir platform olduğunu belirten Erdoğan, TRT'nin 62 yıldır konvansiyonel ve dijital medyada ilkeli ve sorumlu yayıncılık anlayışıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

TRT World Forum'un da 2017'den bu yana farklı dillerin, renklerin ve düşünce biçimlerinin buluştuğu, küresel ölçekte takip edilen bir platform haline geldiğini kaydeden Erdoğan, forumda insanlığın ortak sorunlarının uzman isimler tarafından ele alındığını dile getirdi.

Bu yılki oturum ve yuvarlak masa toplantılarında 43 ülkeden 150'ye yakın konuşmacının değerlendirmelerde bulunacağını aktaran Erdoğan, forumdan çıkacak mesajların özellikle mazlum ve mağdur coğrafyalar başta olmak üzere dünyada barışa, huzura ve istikrara katkı sağlamasını temenni etti.

Uluslararası sistemin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Güç rekabetinin giderek sertleştiği, kuralların yok sayıldığı, kural temelli sistemin çok ciddi manada aşındığı, değerlerin adeta toprak kaymasına uğradığı sancılı bir dönemden geçiyoruz. Küresel yönetişim mekanizmaları, karşı karşıya olduğumuz sorunların çözüme ulaştırılmasında yetersiz ve işlevsiz kalıyor. Uluslararası sistemin üzerine bina edildiği norm ve ilkelerin tamamı bugün ayaklar altına alınıyor. Eskinin ölmekte olduğu, yeninin ise henüz doğamadığı yapısal bir krizi hep beraber tecrübe ediyoruz. Akıl ve vicdan sahipleri olarak bu krizi adil ve hakkaniyetli çözümlerle sona erdirmenin hepimizin ortak mesuliyeti olduğuna inanıyorum. Bu seneki forumun, 'Merkezsiz Dünya: Kurallar Geçersiz Kaldığında Kim Liderlik Eder?' başlığıyla düzenlenmesini bu bakımdan fevkalade isabetli buluyorum."

ytbasliksiz-6.jpg

"GAZZE'DE 75 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Mevcut uluslararası sistemin çıkmazlarına dikkati çeken Erdoğan, 81 yıl önce güç ve imtiyaz sahipleri tarafından oluşturulan sistemin artık günümüz sorunlarına çözüm üretemediğini söyledi.

Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan gelişmelere bakıldığında sistemin iflas ettiğinin görüldüğünü belirten Erdoğan, milyonlarca insanın savaş, çatışma, istikrarsızlık, açlık ve yoksullukla mücadele ettiğini ifade etti.

Gazze'de yaşananlara değinen Erdoğan, Ekim 2023'ten bu yana çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 75 bin kişinin İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğini, 176 bin kişinin yaralandığını söyledi.

Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Ekim 2023'ten bu yana çoğu çocuk ve kadın olmak üzere Gazze'de 75 bin kişi İsrail saldırılarında acımasızca katledildi, 176 bin kişi yaralandı. Bu rakam 1995'te yine tüm dünyanın gözleri önünde işlenen Srebrenitsa soykırımındaki şehit sayısının neredeyse 10 katına tekabül ediyor. Sadece geride bıraktığımız bir sene içerisinde 1500 kardeşimiz hayatını kaybetti, aynı saldırılarda 5 bin 500'e yakın Filistinli yaralandı. Harabeye çevrilen Gazze'de bugün bile insanlar yıkık dökük evlerde enkaz yığınları içinde hayata tutunma mücadelesi veriyor. Hastanelerde yakıt ve ekipman sıkıntısı çekiliyor. İnsani yardım girişleri hala engelleniyor. 2 milyonu aşkın sivil, derme çatma çadırlarda, görenleri insanlığından utandıran iptidai şartlarda yaşamak zorunda bırakılıyor."

Gazze'nin yanı sıra Batı Şeria'daki gelişmelere de dikkati çeken Erdoğan, Filistinlileri yaşadıkları topraklardan zorla göç ettirmeyi amaçlayan yerleşimci saldırılarının her geçen gün arttığını ifade etti.

Önceki hafta aralarında milletvekilleri, akademisyenler ve siyasetçilerin bulunduğu uluslararası bir heyetin Batı Şeria'ya girişine izin verilmediğini hatırlatan Erdoğan, yaklaşık 20 gün önce ABD merkezli bir gazetenin foto muhabirinin de bölgedeki yerleşimci gruplar tarafından darbedilerek ağır yaralandığını söyledi. Erdoğan, yalnızca ekim ayında Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik 3 binden fazla saldırı ve ihlalin kayıtlara geçtiğini belirtti.

trbasliksiz-4.jpg

"ULUSLARARASI YAPILAR GAZZE'DE YAŞANANLARI TRİBÜNDEN SEYREDİYOR"

Gazze'de yaşananların hiçbir gerekçeyle meşrulaştırılamayacağını vurgulayan Erdoğan, çadır kentlerin, hastanelerin, okulların ve sivillerin yaşadığı evlerin bombalanmasını eleştirdi.

Erdoğan, Müslüman, Hristiyan veya Musevi ayrımı olmaksızın vicdan sahibi herkesin yaşanan zulme karşı çıkması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Görevi barışı, güvenliği, istikrarı sağlamak olan uluslararası yapılar daha önce Ruanda'da, Srebrenitsa'da ve kana bulanan pek çok yerde olduğu gibi Gazze'de de yaşananları tribünden seyretmektedir. İnsanlık trajedilerini endişeyle izlemekten veya endişeyle karşılamaktan başka hiçbir adım atmıyorlar. İranlıların o meşhur atasözünde denildiği gibi oturuyorlar, konuşuyorlar ve dağılıyorlar. Bizim de imzalanmasına katkı verdiğimiz Gazze Barış Anlaşması ne yazık ki uygulanmıyor. Uluslararası ilişkilerin temeli olan 'ahde vefa' ilkesi hayata geçirilemiyor. Bu şekilde hiçbir sorunun çözülemeyeceğini artık herkes anlamalıdır. Bu şekilde ancak kin ve nefret ikliminin büyüyeceğini herkes görmelidir."

erbasliksiz-1.jpg

ERDOĞAN'DAN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORLARINA TEPKİ

Konuşmasının devamında Gazze'de öldürülen gazeteciler ve uluslararası kuruluşların basın özgürlüğü raporlarına değinen Erdoğan, 270'in üzerinde basın mensubunun hayatını kaybettiğini belirtti.

Gazetecilerin çoğunun İsrail güçleri tarafından hedef gözetilerek ve kasten öldürüldüğünü ifade eden Erdoğan, bazı sözde bağımsız kuruluşların hazırladığı basın özgürlüğü raporlarında İsrail'e yönelik değerlendirmelerde çifte standart uygulandığını söyledi.

Erdoğan, bu kuruluşların Türkiye söz konusu olduğunda sert eleştiriler yönelttiğini ancak İsrail'in eylemleri karşısında aynı tutumu sergilemediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye söz konusu olduğunda aslan kesilenler, mesele soykırım şebekesi olunca bakıyorsunuz hemen kağıttan kaplana dönüşüyor. Kimse alınmasın ama bu çifte standardın en bayağı halidir. En az Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kadar kendini basın özgürlüğü konusunda otorite sayan bu kuruluşların da güvenilirliği sorgulanmalıdır."

rtbasliksiz-2.jpg

"TÜRKİYE'Yİ KARALAMAYA ÇALIŞAN ALGI OPERASYONLARINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

Basın özgürlüğü kavramının küresel adaletsizliklere itiraz eden ülkelere ve siyasetçilere karşı bir baskı aracı olarak kullanılmasını kabul etmediklerini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin ilkeli duruşu nedeniyle hedef gösterildiğini dile getirdi.

Türkiye'ye yönelik haksızlıkları kabul etmeyeceklerini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz de bunu kabul etmiyoruz. Ülkemizin sırf ilkeli ve onurlu duruşundan dolayı hedef gösterilmesini, ülkemize karşı alenen haksızlık yapılmasını içimize sindiremiyoruz. Türkiye'yi art niyetli bir şekilde küresel ölçekte karalamaya ve sıkıştırmaya çalışan algı operasyonlarına boyun eğmeyeceğimizin bilinmesini açıkça isterim. Burada şu gerçeği altını çizerek ifade etmek arzusundayım. Türkiye olarak daha adil ve özgür bir dünyanın inşası için sadece elimizi değil, bütün bedenimizi, kalbimizi hatta yüreğimizi taşın altına koymuş durumdayız."

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 24 kişi katıldı.