Kuraklık, artan enerji maliyetleri ve tedarik zincirindeki sorunlar gıda fiyatlarını yukarı taşımaya devam ediyor. Nisan 2026’da market fiyatlarında görülen artış, son dört yılın en sert yükselişi olarak kaydedildi.
KURAKLIK ÜRETİMİ ZORLUYOR
Su kaynaklarındaki azalma tarımsal üretimi olumsuz etkilerken, hayvancılık sektöründe de ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Sığır sürülerinin son 75 yılın en düşük seviyelerine gerilediği, meyve ve sebze üretiminin de su yetersizliği nedeniyle baskı altında olduğu belirtiliyor.
ET, SEBZE VE SÜT ÜRÜNLERİNDE ARTIŞ
Resmi verilere göre market fiyatları Nisan 2026’da aylık yüzde 0,7, yıllık bazda ise yüzde 2,9 yükseldi. Dana eti, taze sebze, kahve, ekmek ve süt ürünleri en çok artış görülen kalemler arasında yer aldı. Domates fiyatlarındaki yüzde 40’lık yıllık artış ise dikkat çekti.
EKONOMİSTLERDEN UYARI
Uzmanlar, enerji maliyetleri ve iklim kaynaklı sorunların gıda enflasyonunu artırdığını belirtiyor. 2026 yılı boyunca özellikle kırmızı et, meyve-sebze ve temel gıda ürünlerinde fiyat baskısının devam edebileceği ifade ediliyor.




















