"Afrika Açılımı" politikasının en önemli duraklarından biri olan Etiyopya, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlıyor. Başkent Addis Ababa’da gerçekleşecek olan temaslar, hem ikili ilişkilerin derinleştirilmesi hem de Boynuz Afrika’daki diplomatik dengeler açısından kritik bir öneme sahip.
ADDİS ABABA’DA YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile baş başa gerçekleştireceği görüşmenin ardından heyetler arası toplantılara başkanlık edecek. İletişim Başkanı Burhanettin Duran’ın sosyal medya aracılığıyla paylaştığı bilgilere göre, ziyaretin ana gündem maddelerini savunma sanayii, enerji, tarım ve eğitim alanındaki iş birlikleri oluşturuyor.
Görüşmelerin sonunda, müzakereleri titizlikle tamamlanan çeşitli protokol, anlaşma ve belgelerin imza töreni gerçekleştirilecek. Bu anlaşmaların, Türkiye’nin Etiyopya’daki yatırım hacmini artırması ve iki ülke arasındaki ticaret dengesini güçlendirmesi hedefleniyor.
BAE ZİYARETİ İLERİ BİR TARİHE ERTELENDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Etiyopya ziyareti öncesinde planlanan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) turunda ise son dakika değişikliği yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed El Nahyan arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından, BAE ziyaretinin ileri bir tarihe ertelenmesine karar verildi. Diplomatik kaynaklar, bu ertelemenin teknik detaylar ve program yoğunluğu nedeniyle gerçekleştiğini belirtirken, Ankara-Abu Dabi hattındaki ilişkilerin ivmesini koruduğunu vurguluyor.




















