MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/11697_bes-ar-yoksulluk-siniri-100-bin-lira-barajini-asti

GÜNDEM

Tümü

BES-AR: Yoksulluk sınırı 100 bin lira barajını aştı, asgari ücret açlık karşısında eridi

(2 Saat, 19 Dakika önce) 118 İzlenme 0 Yorum
BES-AR Araştırma Merkezi, Şubat 2026 dönemine ait açlık ve yoksulluk sınırı verilerini kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, dört kişilik bir memur ailesinin sadece karnını doyurabilmesi için gereken tutar 43 bin lirayı aşarken, yoksulluk sınırı 105 bin 273 lira ile tarihi bir eşiği geçti.

Hayat pahalılığı ve barınma krizi, dar ve orta gelirli vatandaşların yaşam standartlarını tehdit etmeye devam ediyor. BES-AR tarafından hazırlanan son rapor, asgari ücretin temel gıda harcamaları karşısındaki yetersizliğini ve kamu emekçilerinin büyükşehirlerdeki barınma çıkmazını çarpıcı rakamlarla ortaya koydu.

AÇLIK SINIRI, ASGARİ ÜCRETİ İKİYE KATLADI

Şubat ayı gıda fiyatları üzerinden yapılan hesaplamalara göre;

Açlık Sınırı: Dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık asgari harcama 43 bin 415 TL’ye ulaştı.

Asgari Ücretin Durumu: 2026 yılı için belirlenen 28 bin 75 TL tutarındaki asgari ücret, açlık sınırının %54,64 altında kaldı. Bu tablo, asgari ücretli bir ailenin tüm gelirini gıdaya ayırsa dahi sağlıklı beslenme imkanından mahrum olduğunu gösteriyor.

Bekar Çalışanın Maliyeti: Tek bir çalışanın kira, ulaşım ve gıda dahil yaşam maliyeti aylık 68 bin 865 TL olarak hesaplandı.

BÜYÜKŞEHİRLERDE "ÖĞRENCİ EVİ" MODELİ KAMU EMEKÇİLERİNE SIÇRADI

Raporun en dikkat çekici kısımlarından biri de barınma krizine ayrıldı. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde kamu görevlilerinin yaşadığı zorluklar şu başlıklarla özetlendi:

"Büyükşehirlerde görev yapan kamu emekçileri, maaşlarının %75 ila %80'ini sadece kira ödemelerine ayırmak zorunda kalıyor. Barınma ihtiyacını tek başına karşılayamayan memurlar, tıpkı öğrenciler gibi 3 veya 5 kişi bir arada yaşayarak maliyetleri düşürmeye çalışıyor."

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 24 kişi katıldı.