Oval Ofis’te düzenlenen imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Donald Trump, dış politikada hem "sert güç" hem de "pazarlıkçı diplomasi" unsurlarını içeren bir tablo çizdi. Trump’ın gündeminde, Orta Doğu’da tırmanan İran gerilimi ve Avrupa’nın doğusundaki Rusya-Ukrayna müzakereleri vardı.
İRAN MASASINDA "BÜYÜK GEMİLER" VE GİZLİ TEMASLAR
İran’a yönelik askeri baskıyı artırdıklarını doğrulayan Trump, bölgeye doğru ilerleyen "çok büyük" gemilerin varlığına dikkat çekti. Ancak askeri hareketliliğe rağmen Tahran ile diplomatik kanalların açık olduğunu vurguladı:
"İran’la bir anlaşmaya varmak isterim ve şu anda görüşüyoruz. Eğer bir uzlaşma sağlayabilirsek bu dünya için çok iyi olur. Ancak anlaşamazsak muhtemelen çok kötü şeyler olacak."
Olası bir askeri müdahalenin detaylarına dair soruları ise kendi üslubuyla yanıtlayan Trump, "Neler olacağını size şimdiden söylemem aptalca olurdu," diyerek stratejik belirsizliği korudu.
RUSYA-UKRAYNA HATTINDA BARIŞ UMUDU
Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine ilişkin ise bugüne kadarki en iyimser açıklamasını yaptı. Sürecin olumlu bir seyre girdiğini belirten Trump, şu ifadeleri kullandı:
"Bunu ilk kez söylüyorum; bence şu anda Ukrayna ve Rusya ile çok iyi gidiyoruz. Belki de çok yakında somut bir müjde alabiliriz."
PUTİN İLE "HAVA DURUMU" DİPLOMASİSİ
Trump ayrıca, Rusya lideri Vladimir Putin’den bölgedeki aşırı soğuklar nedeniyle "insani bir ara" rica ettiğini hatırlatarak, Putin’in Ukrayna’yı bir hafta boyunca vurmama teklifini kabul ettiğini yineledi.



















