CHP Genel Başkan Yardımcısı ve partinin Gölge Sağlık Bakanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, şehir hastanelerine yönelik bütçe harcamaları ve Sayıştay’ın denetim raporuna ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Şahbaz, Sağlık Bakanlığı’nın 2025 bütçesinden yalnızca Ağustos ayı sonuna kadar şehir hastanelerine 76 milyar 201 milyon TL ödeme yaptığını belirterek, bu miktarın toplam bütçenin %73’üne denk geldiğini vurguladı.
“BU PARAYLA 50 DEVLET HASTANESİ YAPILABİLİRDİ”
Şahbaz, şehir hastanelerinin sağlık hizmeti sunmaktan çok, kamu kaynaklarının sermaye gruplarına aktarılmasının bir aracı haline geldiğini ifade etti. “Sadece 8 ayda ödenen bu tutarla 200 yataklı, tam teşekküllü 40-50 devlet hastanesi inşa edilebilirdi” diyerek bütçe planlarının tutmadığını ve ödemelerin katlanarak arttığını dile getirdi.
"40 SAYFALIK USULSÜZLÜK RAPORU"
Sayıştay’ın 143 sayfalık Sağlık Bakanlığı denetim raporunun 40 sayfasının şehir hastanelerindeki usulsüzlüklere ayrıldığını hatırlatan Şahbaz, raporda yer alan başlıca sorunları şöyle sıraladı:
- Yer teslimi yapılmadan inşaat başlatılması, revizyon eksiklikleri
- Yaptırılmayan hizmetler için ödeme yapılması
- Ticari alanların kira bedeline yansıtılmaması
- Eksik enerji ölçümleri ve tahsil edilmeyen giderler
- KDV istisnası karşılığında yapılmayan işlemler
- Ruhsatsız hizmet sunumu ve buna rağmen yapılan ödemeler
- Hizmet kalitesinde ciddi düşüşler ve kontrol zafiyetleri
KAMU KAYNAĞI ŞİRKETLERE, AŞIYA PARA YOK”
Şahbaz ayrıca, şehir hastanelerine ayrılan bütçenin halk sağlığına değil, şirketlere aktarıldığını belirterek, “Grip aşısı almak isteyen vatandaş cebinden ödüyor, HPV aşısına ulaşmak neredeyse hayal. Ama şehir hastanelerine milyarlarca lira aktarılıyor” ifadelerini kullandı.
“BU YAĞMANIN HESABI SORULACAK”
CHP’li Şahbaz, kamu kaynaklarının israfına ve plansızlığa karşı seslerini yükseltmeye devam edeceklerini belirterek, “En temel hakkımız olan sağlık hakkını, tüm yurttaşlara eşit ve nitelikli biçimde sunacak bir kamu düzenini savunacağız” dedi.