MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/8617_bakirhan-birkac-gun-icerisinde-kongre-kararlari-ac

GÜNDEM

Tümü

Bakırhan: Birkaç gün içerisinde kongre kararları açıklanacak

(5 Saat, 6 Dakika önce) 77 İzlenme 0 Yorum
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüştüğünü açıklayarak PKK’nın kongre kararlarının yakında açıklanacağını ve sürecin şeffaf, pazarlıksız biçimde yürütüldüğünü söyledi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, PKK’nın gerçekleştirdiği kongreye ve Türkiye’de olası bir çözüm sürecine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Katıldığı televizyon programında konuşan Bakırhan, "Kongre toplandı, birkaç gün içinde kararlar kamuoyuna açıklanacak. Bu kararların, Sayın Öcalan'ın ortaya koyduğu yol haritasına uygun olacağını düşünüyorum" dedi.

İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan ile görüştüğünü belirten Bakırhan, “Görüşmemiz dört saat sürdü. Süreci enine boyuna ele aldık. Bu defa her şey daha açık ve şeffaf yürüyor. Ne kapalı kapılar ardında pazarlıklar var, ne de al-ver ilişkisi. Türkiye’nin vicdanı bu süreci yönetecek” ifadelerini kullandı.

 

Sürecin şeffaf ilerlemesini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Bakırhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in mevcut ortamın oluşmasına verdikleri katkıya da teşekkür etti.

Bakırhan ayrıca, kamuoyunda sıkça dile getirilen "bölünme" iddialarına da net bir yanıt verdi: “Kürt hareketinin hiçbir zaman Türkiye’yi bölmek gibi bir amacı olmadı. Bu algı, toplumu kutuplaştırmak isteyen siyasetlerin bir ürünü. Biz bu topraklarda eşit yurttaşlık istiyoruz. Ortak tarihimiz, ortak mücadelemiz var. Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında demokrasiyle güçlendirilmesini talep ediyoruz.”

Konuşmasında çözüm için diyalog ve toplumsal mutabakat vurgusu yapan DEM Parti lideri, “Sorun cumhuriyetle değil, demokrasinin eksikliğiyle ilgilidir. Eşitlik ve tanınma temelinde birlikte yaşamı savunuyoruz” dedi.

Habertürk TV'de konuşan Bakırhan şu ifadeleri kullandı:

"Kongre toplandı, muhtemelen toplanan kongre süreçlerini de yakın zamanda duyacağız ama ben toplanan kongrenin Sayın Öcalan'ın yapmış olduğu yol haritasına uygun sonuçlar içereceğini düşünüyorum. Yani onun dışında bir sonuç, onun dışında başka bir şey içereceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla mesele silahsa, kongre ise çağrı yapıldı, kongre toplandı, yakın zamanda sonuçlarını açıklayacak. Birkaç gün içerisinde kongre kararları açıklanacak."

"PAZARLIK SÖZ KONUSU DEĞİL"

Sürece ilişkin olarak; Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e katkılara için teşekkür eden Bakırhan, pazarlıkların yapılmadığını vurguladı.

Bakırhan, "Tedirginlik şu anda yürüyen sürece değil. Bence bu yürüyen süreç bir öncekinden daha açık, daha şeffaf bir şekilde yürüyor. Kimi yerlerde tartışıldığı gibi öyle arka kapılar arkasında bir pazarlık al ver, bu durumu söz konusu değil. Bizzat ben kendim İmralı Adası'na gittim. Sayın Öcanlan ile 4 saatlik bir görüşme yaptık. Orada çok enine boyuna sorular sorduk, cevaplar aldık. Bu sürece Türkiye'nin vicdanı yürütecek" dedi.

Bakırhan ayrıca "Kürt hareketi"nin Türkiye'yi bölmek gibi bir hedefi olmadığını söyleyerek şunları kaydetti:

"Bu bölünme korkusunu yaratan biz değildik. Çünkü Kürt hareketi hiçbir zaman Türkiye'yi bölmek gibi bir hedefi olmadı. Bu sistemin iktidarların toplumu Kürt karşıtı ya da siyaseti karşıtı bir noktaya getirmek için bilinçli olarak kullandıkları argümanlardı. Bu topraklar üzerinde yaşayan bütün farklılıkların, renklerin eşit yurttaşlar olduğu bir sistem öngörüyor. Sayın Öcalan kendisi söylüyor. "Evet diyor, biz cumhuriyet rejimine karşı değiliz. Ama cumhuriyet 2. yüzyılda demokratikleşmeli. Demokrasiye açık olmalı" Zaten sorunlarımızın temeli de demokratik olmayan cumhuriyet değil mi? Türkiye'nin cumhuriyette bir sorunu yok. Sadece demokrasi olsun diyor. Yerimi görsün, kültürümü görsün, varlığımı görsün. Ama birlikte yaşayalım. Dolayısıyla evet haklısınız, bir bölünme algısı oluşturuldu ama Türkiye toplumu emin olsun. Kimsenin yaşadığımız ve hepimizin dediği bu ülkeyi bölmek gibi bir derdi yok.

Biz eşit yaşamak istiyoruz. Eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Bu ülke toprağının her karşısında bizim atalarımızın, dedelerimizin de alın teri var, kanı var. Kurtuluş Savaşı'nda birlikte olan, hatta tarihi daha geriye götürdüğümüz zaman, özellikle Sayın Öcalan'ın üzerinde bakın gönderme yaptığı, kanundan aldığı, günümüze kadar getirdiği. Hatta Selçuklarla, Şedadiler... Aslında ilk Türklerin Anadolu'ya girişi Kars'tır. Şedadilerle Selçuklar'ın ittifakıdır."

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.