İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu Avrupa güçleri, Ukrayna'nın kaderi hakkında yapılacak müzakerelerde yer almaları gerektiğini belirterek, müzakerelerinde AB’nin de bulunduğu ve yalnızca güvenlik garantileri içeren adil bir anlaşmanın kalıcı barışı sağlayacağını vurguladı.
Paris'te yapılan dışişleri bakanları toplantısının ardından Avrupa ülkeleri ve Avrupa Komisyonu’nun ortak açıklamasında, "Ortak hedeflerimiz Ukrayna'yı güçlü konuma getirmek olmalı. Ukrayna ve Avrupa herhangi bir müzakerenin parçası olmalı" dedi.
‘ABD’YLE GÖRÜŞMEYİ BEKLİYORUZ’
Açıklamada, "Ukrayna'ya güçlü güvenlik garantileri sağlanmalı. Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış, güçlü bir transatlantik güvenlik için gerekli bir koşuldur" denildi ve Avrupa güçlerinin ABD ile işgalin geleceğine ilişkin görüşmeyi dört gözle bekledikleri eklendi.
Toplantı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü ve ikilinin Ukrayna'daki savaşın sona ermesi için derhal müzakerelere başlamaya hazır olduğunu söylemesinin ardından gerçekleşti.
‘AVRUPA UKRAYNA KONUSUNDA BİRLİK OLMALI’
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Fransa, İngiltere, Almanya, Polonya, İtalya, İspanya, Ukrayna ve Avrupa Komisyonu bakanlarının katıldığı toplantıda, "Avrupalıların katılımı olmadan Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış olmayacak" dedi.
Almanya'dan Annalena Baerbock ve İspanya'dan Jose Manuel Albares Bueno, toplantıda Ukrayna hakkında "Ukrayna olmadan" hiçbir karar alınamayacağını söylediler ve AB ülkelerini bu konuda birlik olmaya çağırarak "Ukrayna için barış istiyoruz ancak adil olmayan bir savaşın adil bir barışla sona ermesini istiyoruz” dedi.
ZELENSKİY: 150 BİN KİŞİLİK BARIŞ GÜCÜ ŞART
The Guardian’da yayınlanan habere göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa'nın ABD katılımı olmadan Kiev'e dayanıklı güvenlik garantileri sunamayacağını söyleyerek "Amerika olmadan güvenlik garantileri gerçek değil" ifadelerini kullandı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy
Zelenskiy, ateşkes sonrasında Ukrayna'da konuşlanacak çok uluslu bir caydırıcılık gücünün 100 bin ila 150 bin kişiden oluşması gerektiğini söyledi ve “Avrupa şu anda böyle bir gücü sahaya süremez ama ABD'yi birlik göndermeye zorlayamayız. Bu yüzden bunu kabul etmeli ve ne yapabileceğimizi bulmalıyız” diye ekledi.