MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/3095_abd-den-turkiye-aciklamasi-s-400-sorununu-coz-f-35

DÜNYA

Tümü

ABD'den Türkiye açıklaması: S-400 sorununu çöz F-35'e geri dön

(14 Ay, 0 Gün önce) 105 İzlenme 0 Yorum
ABD yönetimi, Türkiye'nin F-35 programına geri dönüşü için S-400 sorununu çözmesi gerektiğini yineledi. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu sorunun çözümü halinde F-35 görüşmelerine açık olduklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 füze savunma sistemine ilişkin tavrını tekrarladı ve bu sorunun çözülmesi durumunda F-35 savaş uçağı programı üzerine Türkiye ile görüşmeleri memnuniyetle karşılayacaklarını açıkladı.

'S-400'LER NATO İLE UYUMSUZ'

VOA Türkçe'de yer alan habere göre, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından, Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarda, ödedikleri miktarın geri alınabileceği ve konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiği belirtildi. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus yapımı S-400'lerin NATO teknolojisi ile uyumsuz olduğu ve bu durumun ittifakın güvenliğini tehdit ettiği vurgulandı.

ABD'nin, Türkiye'ye S-400 sistemini muhafaza etmemesi yönünde çağrıları sürdürdüğü bildirildi. Bu konunun çözümü halinde F-35 programı kapsamında Türkiye ile görüşme yapılacağı ancak henüz yeni bir açıklamanın yapılmadığı kaydedildi.

GÜNDEM KONUSU F-35

Ocak ayında Türkiye'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Victoria Nuland, Türkiye'nin F-35 programına yeniden dahil edilmesi konusunda olumlu mesajlar vermişti. Nuland, öncelikle S-400 sorununun çözülmesi gerektiğini, bunun yanında Türkiye'nin güçlü bir hava savunma sistemine sahip olmasının sağlanması gerektiğini ifade etmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden John Kirby de, S-400 kullanımının F-35'lerle uyumsuz olduğu konusundaki görüşlerinin değişmediğini, ancak Türkiye'nin bu konudaki endişeleri gidermesi durumunda F-35 programına dönüş konusunda bir hareketlilik olabileceğini belirtti.

Türkiye, F-35 programının kurucu ortaklarından biri olarak, Rusya'dan S-400 sistemini satın almasının ardından programdan çıkarılmış ve bu durum, Türkiye'nin ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanan ilk NATO ülkesi olmasına neden olmuştu.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.