Tarın üretici enflasyonu, tarım ürünlerinin üretim aşamasında üreticiden tüketiciye gelene kadar geçen süreçteki fiyat değişimini ölçen bir endeks. Tarım ürünlerinde fiyat artışı, tüketici fiyatlarındaki artışa da neden olması bekleniyor.
TÜİK'e göre Kasım ayında tarım üretici enflasyonu aylık bazda geriledi. Bu durum, tarım ürünlerinin üretim maliyetlerindeki artışların bir miktar yavaşladığını gösteriyor.
Yıllık bazda tarım üretici enflasyonu ise hala yüksek seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Uzmanlara göre bu durum, tarım ürünlerinin fiyatlarının tüketici fiyatlarındaki artışta önemli bir rol oynamaya devam edecek.
Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0,72 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,18 azalış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 10,00 azalış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 0,49 azalış, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 6,79 azalış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 2,92 artış gerçekleşti.
EN ÇOK ARTIŞ YÜZDE 176 İLE YAĞLI MEYVELERDE
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 22,78 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 26,57 ile lifli bitkiler oldu.
Kasım ayında tarım üretici enflasyonun artışında etkili olan başlıca faktörler sırasıyla şöyle
-Yağlı meyve fiyatlarındaki artış
-Yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyve fiyatlarındaki artış
-Canlı hayvanlar ve hayvansal ürün fiyatlarındaki artış
Kasım ayında tarım üretici enflasyonunun gerilemesinde etkili olan başlıca faktörler ise, Çeltik fiyatlarındaki düşüş ve tropikal ve subtropikal meyve fiyatlarında düşüş
Uzmanlara göre, Tarım üretici enflasyonunun seyri, Türkiye enflasyonla mücadele politikaları açısından önemli bir gösterge. Tarım üretici enflasyonun yüksek seyretmesi, tüketici fiyatlarındaki artışın devam edeceği anlamına geliyor. Bu nedenle, Türkiye'nin enflasyonla mücadele politikalarının tarım üretici enflasyonunu da hedeflemesi gerekiyor.