Avrupa otomotiv sektöründe Çinli üreticilerin yükselişi, zayıflayan talep ve artan maliyetlerle mücadele eden Volkswagen, kapsamlı bir tasarruf ve yeniden yapılanma programı hazırladı. Şirket yönetiminin Denetleme Kuruluna sunduğu 2030 planına göre Volkswagen Grubu’nun aralarında marka ile özdeşleşen modellerin de olduğu ürün yelpazesi kademeli olarak yüzde 50’ye kadar daraltılacak. Grup, daha yüksek talep ve kârlılık potansiyeli taşıyan pazar segmentlerine yoğunlaşacak. Die Welt'te yer alan habere göre, araçlarda sunulan donanım paketleri ve müşterilere sunulan seçeneklerin sayısı da yüzde 75’e kadar azaltılacak. Şirket, bu yolla üretim ve tedarik süreçlerini sadeleştirmeyi, maliyetleri düşürmeyi ve karar alma mekanizmalarını hızlandırmayı hedefliyor.
ÜRETİM KAPASİTESİ 9 MİLYON ARACA İNECEK
Volkswagen’in yıllık üretim kapasitesinin yaklaşık 9 milyon araca göre yeniden düzenlenmesi planlanıyor.
Grubun üretim altyapısı, Covid-19 salgını öncesinde yıllık yaklaşık 12 milyon araçlık kapasiteye göre şekillendirilmişti. Şirket bugüne kadar yaklaşık 2 milyon araçlık kapasite azaltımına giderken, Çin ve Avrupa’da yeni kesintilerin gündeme gelebileceği bildirildi.
Volkswagen ayrıca platform, elektronik mimari ve yazılım gibi temel teknoloji alanlarında kullanılan sistemleri birleştirecek. Grup bünyesindeki markaların birbirinden ayrı yürüttüğü paralel çalışmaların azaltılması hedefleniyor.
YAN KURULUŞLARIN SATIŞIYLA 7,4 MİLYAR EURO GELİR
Tasarruf planı kapsamında Volkswagen’in iştirak portföyü de küçültülecek.
Haziran sonunda motor ve tahrik sistemleri üreticisi Everllence’daki çoğunluk hissesinin satılması konusunda anlaşmaya varıldığı, işlemin Volkswagen’e yaklaşık 7,4 milyar euro gelir sağlamasının beklendiği belirtildi.
Yönetim kademelerinin sadeleştirilmesi ve şirket içindeki karar yollarının kısaltılması da planın diğer başlıkları arasında yer aldı.
Volkswagen CEO’su Oliver Blume, hedeflerinin 2030’a kadar grubu dünyanın en cazip otomobil şirketi haline getirmek olduğunu söyledi.
Finans Direktörü Arno Antlitz ise mevcut ekonomik koşullarda daha önce planlanan maliyet düşürme önlemlerinin yeterli olmadığını belirterek şirketin iş modelinin temel düzeyde yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti.
100 BİN KİŞİLİK İŞTEN ÇIKARMA İDDİASI
Volkswagen’in resmî açıklamasında fabrika kapatılması veya geniş çaplı işten çıkarma kararına yer verilmedi.
Buna karşılık Alman basınında grubun dünya genelinde 100 bin kişiye kadar istihdam azaltımına gidebileceği öne sürüldü. Hannover, Emden, Zwickau ve Neckarsulm’daki dört fabrikanın kapatılma riskiyle karşı karşıya olduğu da iddialar arasında yer aldı.
Volkswagen yönetimi, 4 büyük fabrikayı kapatma ve 100 bin kişilik istihdam kaybı iddialarını doğrulamadı.
Şirket yönetimi ile çalışan temsilcileri, 2024 yılının sonunda ağırlıklı olarak Aşağı Saksonya’daki tesislerde toplam 35 bin kişinin işten ayrılmasını öngören bir anlaşmaya varmıştı. Söz konusu küçülmenin büyük ölçüde erken emeklilik ve gönüllü ayrılıklarla gerçekleştirilmesi planlanmıştı.
İŞÇİLERDEN YÖNETİME PROTESTO
Yeni tasarruf programının açıklanması öncesinde Volkswagen Grup İşçi Konseyi, CEO Oliver Blume’ye çalışanlara karşı daha açık davranması için süre verdi.
İşçi Konseyi Başkanı Daniela Cavallo, yönetimin çalışanlara yaklaşımını sert ifadelerle eleştirdi ve yeniden yapılanma planlarının açık biçimde anlatılmasını istedi.
Denetleme Kurulunun toplantısı sırasında Volkswagen’in birçok tesisinde çalışanlar protesto gösterileri düzenledi. Wolfsburg’da yüzlerce işçi düdük ve sirenlerle şirket yönetim binasının önüne yürüdü.
Zwickau’da da yüzlerce çalışan fabrikanın kapatılmasına karşı gösteri düzenledi. İşçi temsilcileri, tesislerin çalışanların iradesine rağmen kapatılamayacağını savundu.
SENDİKALARDAN “KABUL ETMEYECEĞİZ” MESAJI
Almanya’nın en büyük sanayi sendikalarından IG Metall de dört fabrikanın kapatılacağı yönündeki iddialara karşı çıktı.
IG Metall Başkanı Christiane Benner, sendikanın dört tesisin kapatılmasını kabul etmeyeceğini söyledi.
Volkswagen’in yanı sıra Audi, Porsche ve MAN tesislerinde de tasarruf ve yeniden yapılanma planlarına karşı çalışan eylemleri gerçekleştirildi.
AŞAĞI SAKSONYA HÜKÜMETİNDEN FABRİKA KAPATMAYA İTİRAZ
Volkswagen’in önemli hissedarlarından olan Aşağı Saksonya eyaletinin Başbakanı Olaf Lies de olası fabrika kapatma planlarına karşı çıktı.
Lies, fabrika kapatmalarının Volkswagen için bir gelecek stratejisi olamayacağını belirterek şirketin rekabetçi ve yenilikçi ürünlerle yeniden güç kazanması gerektiğini söyledi.
Volkswagen’in Almanya’daki üretim altyapısının şirketin tarihi ve eyalet ekonomisi açısından özel önem taşıdığını vurgulayan Lies, otomotiv sektörünün ülkenin ekonomik gücünün temel sütunlarından biri olarak kalması gerektiğini ifade etti.
AVRUPA’DA SATIŞLAR SALGIN ÖNCESİNİN YÜZDE 16 ALTINDA
Volkswagen’in yeniden yapılanma kararının arkasında Avrupa otomotiv pazarındaki daralma bulunuyor.
Avrupa’daki yeni otomobil satışlarının salgın öncesi seviyelerin yaklaşık yüzde 16 altında seyrettiği belirtilirken, Çinli otomobil üreticilerinin özellikle elektrikli araçlarda artan rekabeti Alman grubunun üzerindeki baskıyı büyütüyor.
Volkswagen Grubu geçen yıl 322 milyar euro gelir elde etmesine rağmen vergi öncesi kârı 9,3 milyar euroda kaldı.
Şirket; jeopolitik gerilimleri, gümrük tarifelerinin yol açtığı maliyet artışlarını, yüksek üretim giderlerini ve ağırlaşan düzenleyici yükümlülükleri de kapsamlı dönüşüm kararının gerekçeleri arasında gösterdi.



















