Birleşmiş Milletler’in işgal altındaki Filistin toprakları özel raportörü Francesca Albanese’ye ABD tarafından uygulanan yaptırımlarla ilgili kritik bir karar çıktı.
Washington’daki federal mahkeme, Trump yönetiminin Albanese’ye yönelik yaptırımlarını geçici olarak durdurdu. ABD Bölge Yargıcı Richard Leon, yaptırımların Albanese’nin ifade özgürlüğü hakkını ihlal etmiş olabileceğine karar verdi. Albanese, İsrail'in Gazze'deki soykırımını BM adına raporlayıp dünyaya duyurduğu için, Tel Aviv yönetiminin hedefine girmişti.
ALBANESE DUYURDU: “ABD MAHKEMESİ YAPTIRIMLARI ASKIYA ALDI”
Francesca Albanese, kararı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.
Albanese, “ABD mahkemesi bana yönelik yaptırımları askıya aldı” ifadelerini kullanarak, mahkeme kararında ifade özgürlüğünün korunmasına yapılan vurguyu aktardı.
Albanese paylaşımında, “Yargıcın dediği gibi: İfade özgürlüğünü korumak her zaman kamu yararınadır” dedi. Albanese, kendisi için hukuki mücadele başlatan eşi ve kızına da teşekkür etti.
YAPTIRIMLAR ABD’YE GİRİŞ VE BANKACILIK İŞLEMLERİNİ KAPSIYORDU
ABD’nin uyguladığı yaptırımlar Albanese’nin ABD’ye girişini ve ülkede bankacılık işlemleri yapmasını engelliyordu. Albanese’nin eşi ve ABD vatandaşı olan kızı, şubat ayında Trump yönetimine karşı dava açmıştı. Aile, yaptırımların Albanese’yi fiilen bankacılık sisteminin dışına ittiğini ve günlük yaşam ihtiyaçlarını karşılamasını neredeyse imkânsız hale getirdiğini savunmuştu.
Yargıç Leon, Albanese’nin ABD dışında yaşamasının Birinci Değişiklik kapsamındaki ifade özgürlüğü korumasını ortadan kaldırmadığını belirtti. Mahkeme, yönetimin Albanese’ye yönelik yaptırımlarla onun açıkladığı “fikir veya mesajı” hedef aldığını değerlendirdi.
YAPTIRIMLAR NEDEN UYGULANMIŞTI?
Trump yönetimi, Albanese’ye yönelik yaptırımları Temmuz 2025’te uygulamaya koymuştu. Gerekçe olarak Albanese’nin İsrail’in Gazze’deki savaşı ve Filistin topraklarındaki politikalarına ilişkin eleştirileri ile Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yönelik tavsiyeleri gösterilmişti.
Albanese, İsrailli ve Amerikalı yetkililer hakkında savaş suçu soruşturmalarının yürütülmesini desteklemişti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise daha önce yaptırımları savunmuş, Albanese’yi ABD ve İsrail’e karşı “hukuk savaşı” yürütmekle suçlamıştı. Washington, Albanese’nin antisemitizmi ve terörizmi desteklediğini de ileri sürmüş; Albanese ise bu suçlamaları reddederek çalışmalarının uluslararası adalet ve hesap verebilirlik çerçevesinde olduğunu savunmuştu.
MAHKEMEDEN “SADECE KONUŞTU” VURGUSU
Yargıç Leon kararında, Albanese’nin tavsiyelerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi açısından bağlayıcı olmadığını vurguladı ve Albanese’nin “sadece konuştuğunu” belirtti. Kararda, yaptırımların bir görüş açıklaması nedeniyle uygulanmış olmasının ifade özgürlüğü açısından ciddi sorun doğurduğu ifade edildi.
ULUSLARARASI ADALET MEKANİZMALARI TARTIŞMASI
Albanese, yaptırımları daha önce ABD’nin uluslararası hesap verebilirlik mekanizmalarını zayıflatma stratejisinin parçası olarak nitelendirmişti. Karar, Gazze savaşı, İsrail’e yönelik uluslararası hukuk eleştirileri, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin rolü ve ABD’nin yaptırım politikaları etrafındaki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
Mahkemenin kararı geçici nitelik taşıyor. Ancak karar, Albanese’nin hukuki mücadelesinde önemli bir aşama olarak görülüyor.



















