MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/12253_brent-petrol-106-dolar-barajini-asti-2022-den-bu-y

DÜNYA

Tümü

Brent petrol 106 dolar barajını aştı: 2022'den bu yana en yüksek seviye

(1 Saat, 41 Dakika önce) 126 İzlenme 0 Yorum
28 Şubat’ta başlayan Orta Doğu merkezli askeri gerilim, küresel enerji arz güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor. Brent petrol, 106 dolar barajını aşarak son dört yılın en yüksek seviyesini test etti.

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik operasyonlarıyla tetiklenen jeopolitik kriz, küresel emtia piyasalarında deprem etkisi yaratıyor. Şubat ayı sonundan bu yana durdurulamayan yükseliş grafiği, enerji arzına ilişkin risk algısının "en üst seviyeye" çıkmasıyla birlikte yeni bir zirveye ulaştı.

BRENT PETROLE "SAVAŞ" AYARI: 106 DOLAR EŞİĞİ GEÇİLDİ

Küresel gösterge olan Brent petrolün varil fiyatı, son işlem gününde yüzde 6,3 oranında değer kazanarak 106 doların üzerine çıktı. Bu artış, 2022 yılında yaşanan arz şokundan bu yana kaydedilen en keskin yükseliş ve ulaşılan en yüksek "yeni zirve" olarak kayıtlara geçti. Piyasa analistleri, bölgedeki askeri hareketliliğin devam etmesi durumunda fiyatlardaki dalgalanmanın kalıcı olabileceği konusunda uyarıyor.

WTI’DA PSİKOLOJİK SINIR AŞILDI: 100 DOLARIN ÜZERİ

Ekonomim'in haberine göre, yalnızca Brent petrol değil, ABD hafif petrolü (WTI) de küresel krizden nasibini aldı. Batı Teksas Orta Kalitesi vadeli işlemleri, günlük yüzde 6,2’lik bir artışla psikolojik sınır olan 100 dolar eşiğini sert bir şekilde aşarak üç haneli rakamlara yerleşti.

BİR AYDA DEVRİM NİTELİĞİNDE ARTIŞ

28 Şubat’ta başlayan krizin bilançosu, petrol fiyatlarındaki kümülatif artışla daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bir ay gibi kısa bir sürede:

Brent Petrol: Yaklaşık yüzde 45 değer kazandı.

WTI Ham Petrol: Yaklaşık yüzde 40 oranında yükseldi.

ARZ GÜVENLİĞİ VE RİSK ALGISI

Enerji piyasası uzmanları, Orta Doğu’daki istikrarsızlığın Hürmüz Boğazı gibi kritik geçiş noktalarını etkileme potansiyelinin fiyatlandığını belirtiyor. Rafinerilerin ham madde tedarikinde yaşayabileceği olası kesintiler, dünya genelinde enflasyonist baskıyı tetikleyebilecek bir enerji krizinin habercisi olarak değerlendiriliyor.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 24 kişi katıldı.