MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/11503_dem-parti-den-saadet-lideri-arikan-in-onerisine-de

GÜNDEM

Tümü

DEM Parti'den Saadet lideri Arıkan'ın önerisine destek: Kapsayıcı bir komisyon bölgeye gitmeli, Şam yönetimiyle görüşmeli

(1 Saat, 19 Dakika önce) 117 İzlenme 0 Yorum
DEM Parti, Suriye’de yaşanan gelişmeler kapsamında yürüttüğü siyasi temaslar çerçevesinde Saadet Partisi'ni ziyaret etti. Eş Genel Başkanlar Bakırhan ve Hatimoğulları, Saadet lideri Arıkan'a partisinin sürece dair başından beri izlediği tutarlı yaklaşım için teşekkür etti. Ayrıca Arıkan'ın milletvekillerinin doğrudan bölgede gözlem yapması gerektiğine yönelik önerisine de destek verildi.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Saadet Partisi Genel Merkezi’ni ziyaret ederek Genel Başkan Mahmut Arıkan ve parti heyetiyle bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında birlik ve demokrasi mesajı verildi.

 

“SURİYE TEKÇİ ANLAYIŞI TERK ETMELİDİR”

Görüşme sonrası konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Saadet Partisi’ne ev sahipliği için teşekkür ederek, görüşmenin oldukça verimli geçtiğini söyledi. Suriye’de ve Rojava bölgesinde yaşanan gelişmelerin ele alındığını belirten Bakırhan, Hatimoğulları’nın Qamişlo ziyareti ve kendi saha gözlemlerini paylaştıklarını ifade etti.

Bakırhan, Suriye’de yıllardır süren tekçi anlayışın ülkeyi iç savaşa sürüklediğini vurgulayarak, “Suriye renkli bir mozaiğe sahiptir. Yeniden inşa sürecinde Kürtleri, Alevileri, Dürzileri, Hıristiyanları ve tüm halkları kapsayan bir yaklaşım şarttır” dedi.

 

dem1.png

“TEK TARAFLI ÇATIŞMALAR KAYGI VERİCİ”

Halep’te başlayan ve Kobanî’ye kadar uzanan saldırılara dikkat çeken Bakırhan, ateşkese rağmen tek taraflı çatışmaların devam ettiğini belirtti. Bu durumun hem bölge halkında hem de Kürtlerde ciddi kaygı yarattığını söyleyen Bakırhan, Kürt-Arap çatışması istenmediğinin altını çizdi.

Ama üzülerek belirtmek istiyorum ki Halep saldırısıyla başlayan, son olarak Kobanî ve Kürtlerin yaşadığı kentlerin sınırına kadar dayanan ve ateşkese rağmen de hala devam eden tek taraflı çatışmalar var. Bunlar bizi kaygılandırıyor. Bunlar bölge halkını, Kürt kardeşlerimizi kaygılandırıyor. Bizler orada Kürtlerin ve Arapların çatıştığı bir çatışma istemiyoruz.

“KOBANÎ’DE İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR”

 

Kobanî’nin kuşatma altında olduğunu ifade eden Bakırhan, bölgede ciddi bir ilaç, gıda ve elektrik krizinin yaşandığını söyledi. İnternet ve iletişim olanaklarının kesildiğini belirten Bakırhan, ateşkesin gerçek anlamda uygulanması ve kuşatma altındaki bölgelere insani yardım koridorlarının açılması çağrısında bulundu.

Kobanî kuşatma altındadır. İnsanlar ilaca ulaşamıyor. Bir ilaç krizi var, bir gıda krizi var. Elektrik yok. Hem Suriye içindeki hem dışındaki insanlarla iletişim kurmalarını sağlayan olanaklardan yoksunlar. İnternet kesiliyor. Ateşkese rağmen o kuşatma devam ediyor. Daha önce de söylemiştim. Sanırım ateşkes sadece Kürtlerin ateşi kesmesi olarak anlaşılıyor. Ateşkes karşılıklı silahları durdurup diyalog ve müzakereyle sorunları masaya yatırarak Suriye'nin renkliliğine, mozaiğine uygun sonuçlar ortaya çıkarmak üzerine yapılmalıdır.

“MÜRŞİTPINAR SINIR KAPISI AÇILMALI, ATEŞKES UZATILMALI”

 

Türkiye’ye çağrıda bulunan Bakırhan, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın kapalı olmasının Kobanî halkını temel ihtiyaçlara erişimden mahrum bıraktığını ifade etti. Yardımların bölgeye ulaştırılması için kapının bir an önce açılması gerektiğini belirten Bakırhan, ateşkesin uzatılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Bir an önce bu kapılar açılmalı. Ateşkesin uzatılması sağlanmalı. Başta Kürtler olmak üzere orada yaşayan bütün farklı halkların ve inançların demokratik hak ve hukuklarına kavuşacakları, eşit yurttaş olacakları bir Suriye'nin inşa edilmesine hep birlikte katkı sunmamız gerekiyor.

“SAADET PARTİSİ YAPICI BİR TUTUM SERGİLİYOR”

 

Saadet Partisi’nin başından beri çatışmadan uzak bir tutum izlediğini söyleyen Bakırhan, Mahmut Arıkan’ın açıklamalarını çok değerli bulduklarını ifade etti. Bakırhan, Necmettin Erbakan’ın “Bu coğrafya Türklerin olduğu kadar Kürtlerindir de” sözlerini hatırlatarak, Saadet Partisi’nin kapsayıcı yaklaşımını önemsediğini dile getirdi.

Saadet Partisine yakışan, rahmetli Necmettin Erbakan'ın dediğidir: “Bu coğrafya ne kadar Türklerin ise o kadar da bu coğrafyada yaşayan bütün ırkların, Kürtlerindir de”. Bu perspektifte ötekileştirme yok. Bu perspektifte, “Kürtler ümmetin yetim evladıdır” gibi bir yaklaşım yok. Kapsayıcı bir perspektif var. Saadet Partisi başından beri, rahmetli genel başkanlarının dediği yolda yürüyor. Bu önemlidir, değerlidir.

 

dem2.png

“MECLİS’TE TÜM PARTİLERİ KAPSAYAN BİR KOMİSYON KURULMALI”

Bakırhan, Meclis’te tüm siyasi partilerin katılımıyla bir komisyon kurulması gerektiğini belirterek, bu komisyonun Kürtlerin yaşadığı kentlerde ve Şam yönetimiyle yerinde görüşmeler yapmasının önemine dikkat çekti. Tek taraflı algılarla çözüm üretilemeyeceğini söyledi.

Sayın Başkanın da söylediği gibi, Meclis’te oluşturulacak, hatta bütün siyasi partileri kapsayacak bir komisyon bizce de başta Kürtlerin yaşadığı kentler olmak üzere Şam yönetimi ile görüşmelidir. Yerinde incelemelidir. Tek taraflı oluşturulan algılarla Suriye hakkında konuşamayız. Bir çözüm yolu bulamayız. Biz katılıyoruz, destekliyoruz. Umarım diğer siyasi partiler de bu konuda yapıcı bir tutum içerisinde olur, Meclis’te üyesi bulunan siyasi partiler üye vererek bir komisyon oluşmasını sağlarlar.

HATİMOĞULLARI: “KÜRTLER KÜRT-ARAP ÇATIŞMASI İSTEMİYOR”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise PYD, ENKS ve birçok Kürt siyasi yapıyla görüştüklerini belirtti. Görüşmelerde ortak vurgunun, Kürt-Arap savaşına sürüklenmeme iradesi olduğunu söyledi.

Hatimoğulları, “Kürtler demokratik ve barışçıl bir Suriye istiyor. Emperyalist güçlerin halkları birbirine kırdırma politikalarına karşı durulmalı” dedi.

“KÜRTLER KUŞATMA ALTINDA, HAK İHLALLERİ DEVAM EDİYOR”

 

Suriye’nin birçok bölgesinde Kürtlerin kuşatma altında olduğunu belirten Hatimoğulları, Halep’te Eşrefiye ve Şeyh Maksut mahallelerinde yaşanan katliamları hatırlattı. Kobanî’de elektrik, su ve internetin kesildiğini söyleyen Hatimoğulları, bunun ciddi bir insan hakları ihlali olduğunu vurguladı.

dem3.png

“BİR KÜRT’ÜN HAKKI BİR ARAP’LA EŞİT OLMALIDIR”

Hatimoğulları, “Bir Arap’ın Suriye’de ne kadar hakkı varsa, bir Kürt’ün de o kadar hakkı olmalıdır. Kürt çocukları açlıktan, soğuktan ya da saldırılardan ölmemelidir” dedi. Amaçlarının demokratik ve barışçıl bir Suriye’nin inşasına katkı sunmak olduğunu ifade ederek konuşmasını tamamladı.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 24 kişi katıldı.