İstanbul Boğazı’nın en değerli noktalarından birinde yer alan Bebek Otel’de, imara aykırı yapılar için verilen yıkım kararı uygulamaya konuldu. Uzun süredir devam eden hukuki sürecin ardından, mahkemenin "yürütmeyi durdurma" taleplerini reddetmesiyle birlikte İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekipleri, emniyet güçleri eşliğinde otele girerek yıkım işlemlerini başlattı.
RAPORDA NELER VAR? KAÇAK BÖLÜMLER TESPİT EDİLDİ
Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından hazırlanan teknik rapora göre, II. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescilli olan binada şu usulsüzlükler tespit edilmişti:
Çatı katının izinsiz şekilde tam kata dönüştürüldüğü ve terasın genişletildiği belirlendi.
Otelin deniz tarafına imara aykırı şekilde yaklaşık iki kat yüksekliğinde yeni bir mekan ilave edildiği saptandı.
Orijinal merdivenlerin kaldırılarak yerine kaçak asansör eklendiği, cephe dokusunun ve bezemelerinin değiştirildiği rapor edildi.
MÜHÜRLENMİŞTİ, YIKIM KAÇINILMAZ OLDU
28 Aralık 2025 tarihinde uyuşturucu soruşturması kapsamında mühürlenen otelin, hem koruma kurulu kararlarını delmesi hem de Boğaziçi Kanunu’na aykırı yapılaşması nedeniyle yıkım takvimi öne çekildi. Belediye ekipleri, sabah saat 08.00 sularında iş makineleriyle otele gelerek kıyı şeridinden taşan ve silüeti bozan bölümlere müdahale etmeye başladı.
HUKUKİ ENGEL AŞILDI
Daha önce işletme sahiplerinin başvurusu üzerine İdare Mahkemesi tarafından verilen "yürütmeyi durdurma" kararı, Bölge İdare Mahkemesi’nin nihai değerlendirmesi sonucu kaldırıldı. Böylece kamuya açık kıyı alanlarını işgal eden ve tescilli yapının dokusuna zarar veren kısımların kaldırılmasının önünde engel kalmadı.




















